Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Május hónap virága: a nőszirom

A nősziromfélék (Iridaceae) népes családjába tartozó írisz (Iris) vagy másképpen nőszirom hagymás vagy gyöktörzses évelő, amely különleges formájú virágaival éppen akkor díszíti a kerteket, amikor sok más tavaszi virág már éppen veszít szépségéből. Írisz, a virág névadója a görög mitológiában a szivárvány istennője, ezzel is utalva a virág sokszínű változatos voltára, amellyel képes elbűvölni minden virágot szerető embert. Virágai legtöbbször a kék, a lila vagy a sárga árnyalataiban pompáznak, egyes képviselői pedig különösen kedvelik a mocsaras és nedves élőhelyeket, így ezeket kerti tavak partjára is ültethetjük. A vízkedvelő fajok közé tartozik többek között a hazánkban is őshonos mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) és szibériai nőszirom (Iris sibirica) csakúgy, mint sok más észak-amerikai és ázsiai faj, mint például a virginiai nőszirom (Iris virginica), vagy éppen a louisianai nőszirom hibridek.
Vízkedvelő nőszirmok


Mocsári nőszirom
Iris pseudacorus


Szibériai nőszirom
Iris sibirica


Ez a csodálatos dísznövény valójában igen könnyen nevelhető, szépsége pedig talán akkor mutatkozik meg leginkább, ha a saját ágyásában, nagyobb tömegben bontja ki az akár 15 cm átmérőjű virágait. A gyöktörzsekkel szaporodó nőszirmok közül az ágyásokban főleg a kevésbé vízigényes szakállas nőszirmok (pl. Iris x germanica, Iris pallida) jellemzőek, melyek virágai három felfelé és három lefelé mutató szirommal rendelkeznek. A lógó szirmok (csészelevelek) közepén szőrszerű kinövések találhatók, ezek az ún. szakállak. A viszonylag nagy, napfényben áttetsző szirmok sokszor fehérrel erezettek, szélük pedig mindig kissé fodros.
Nőszirom hibrid
Az íriszek jellegzetes habitusú kerti évelők, mert bár magasságuk eltérő lehet, kardformájú, lapított levelei és a merev, robusztus szárakon ritkásan nyíló pazar virágok összetéveszthetetlenné és igen egyénivé teszik ezt a karakteres dísznövényt. Ha van elég terünk, akkor érdemes egy ágyásban különböző színű és kissé eltérő magasságú fajták kisebb csoportjait összeültetni, mert ezzel még különlegesebb hatást érhetünk el. Az Iris x germanica, vagyis a kerti vagy kék nőszirom hazánkban különösen elterjedt fajtája a szakállas nőszirmoknak, amely ma már számtalan szín- és mintaváltozatban kapható a kertészetekben. Magassága általában 50-60 cm, de vannak köztük ennél jóval magasabb változatok is. Nem csak szegélyágyásokban és előkertekben, hanem sziklakertekben is igen jól mutatnak.
Rizómás kerti nőszirmok


Dalmát nőszirom
Iris pallida 'Variegata'


Kerti nőszirom
Iris 'Indian Chief' (1929)


Bár a nőszirmok viszonylag igénytelen, hálás évelők, néhány dolgot mégis szem előtt kell tartanunk a gondozásukkal kapcsolatban. Fontos, hogy napos helyre ültessük őket, mivel mélyárnyékban virágzásuk nem kielégítő. Jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajban érzik a legjobban magukat, melyben gyöktörzseik idővel igen kiterjedt telepeket hozhatnak létre, amelyeket azonban 3-4 évente tőosztással érdemes megifjítanunk azért, hogy továbbra is fenntartsuk a bőséges virágzást. Ez már csak azért is hasznos lehet, mert a felesleges töveket a kert másik részébe ültethetjük, elajándékozhatjuk, vagy csere révén más színváltozatú példányokhoz juthatunk.
Szibériai nőszirmok kisebb csoportja
Fontos tudnunk, hogy a vízmegtartó tulajdonságú, kötött, agyagos talajokon csak gyöktörzses fajok és fajták érzik jól magukat, és azok közül se mindegyik. A hagymás nőszirmok (pl. Iris x hollandica, Iris reticulata, Iris danfordiae) és a gyöktörzses "kerti" nőszirmok ágyását ilyen esetben homokkal, tőzeggel, némi kavics hozzáadásával lazíthatjuk fel. Az ilyen kerti nőszirmok ültetésekor arra kell ügyelnünk, hogy a gyöktörzseket vízszintes állásban, ne túl mélyen helyezzük a földbe, ellenkező esetben nem virágzik. Mivel a növény mélyen gyökeresedik, viszonylag jól bírja a szárazságot is, ezért az idősebb töveket csak szélsőségesen száraz időben kell öntöznünk.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A