Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Díszfát minden kertbe!

A díszcserjék mellett a díszfák is pótolhatatlan elemei a kertnek, mivel ezek a hosszú életű növények alapjában véve a kert szerkezetét határozzák meg. Magasságukkal, tavaszi virágzásukkal, télen is érdekes ágrendszerükkel és terméseikkel színt és formát adnak a térnek, és a gyep szintjéről automatikusan a magasba terelik a tekintetet. Már akár egy díszfa is megváltoztathatja a kert hangulatát azzal, hogy fókuszpontot ad a gyepben, az előkertben, vagy akár a kert egy hátsó szegletében. Van olyan, amelyet kifejezetten őszi levélszíneződéséért, másokat inkább tavaszi virágzásukért, megint másokat viszont színes bogyóikért ültetnek olyan helyre, ahol adottságaik a legjobban érvényesülhetnek.

Csillagvirágú liliomfa (Magnolia stellata)
A díszfák, mint általában a fák az első években több odafigyelést, törődést igényelnek, a későbbiek folyamán azonban viszonylag kevés gondozással is beérik, e mellett pedig évről évre gyönyörködhetünk szépségükben, élvezhetjük árnyat adó lombkoronájukat. Ha egyszer meggyökeresedtek, alig akad tennivaló velük, nincs szükség állandó tápanyag utánpótlásra, öntözésre, metszésre, ugyanakkor, ha a virágoskert már elenyészik, a fák még akkor is dekoratív látványt nyújtanak, amivel állandóságot visznek a kertbe.


Közönséges júdásfa
Cercis siliquastrum


Gömb korai juhar
Acer platanoides 'Globosum'


Mivel a díszfák választéka igen bő, sok különböző méretű és karakterű növény közül válogathatunk, attól függően, hogy kisebb előkertbe, az utcára, gyep felületbe, vagy esetleg a terasz mellé keressük e a megfelelő példányt. A magasabbra növő fák mellett, mint amilyen például a perzsa varázsfa, a bükk, korai juhar vagy a törökmogyoró találhatunk közepes méretű, sőt törpefákat is, ahogyan csüngő habitusú és csavart ágrendszerű díszfákat is.

Perzsa selyemakác (Albizia julibrissin)
A csillagvirágú magnólia, a csüngő japánakác vagy a csavart mogyoró kistermetű fák, melyek nem igényelnek nagy tereket, ahogyan a viszonylag légies madárberkenye vagy selyemakác sem. A tavasz szerelmesei minden bizonnyal előnyben részesítik a díszcseresznyék, díszalmák, vérszilvák bő kínálatát, mivel ezek a varázslatos fák virágba borult koronájukkal néhány hétre biztosan átveszik a figyelmet, bárhol is álljanak.

Hosszúfürtű aranyeső (Laburnum x watereri 'Vossii')
A tavasz vége felé nyíló hosszúfürtű aranyeső például a május egyik meghatározó dísznövénye, melynek vibráló virágai már messziről felkeltik a figyelmet. Ez a dekoratív, kisebb termetű díszfa, ebben az időszakban kifejezetten drámai hatást nyújt, ahogyan roskadozik a megannyi csüngő virágfürttől. Igazán jó példa rá, hogy a díszfák mennyire sokoldalú szereplői a kerteknek és parkoknak, melyek minden évszakban nyújtanak valamilyen meglepetést és látványosságot a számunkra.


Perzsa varázsfa
Parrotia persica 'Tűzmadár'


Szeldelt levelű bükk
Fagus sylvatica var. heterophylla


Ha látványos, színes lombokra vágyunk az őszi kertben, akkor választhatjuk többek között az ecetfákat, a japán juhart, a perzsa varázsfát, a szeldelt levelű bükköt, vagy éppen a kevésbé ismert kacurafát, melyek bordó, narancssárga, illetve sárga leveleikkel teszik élénkké a megfáradt az őszi kertet.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A