Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Két évszak határán - A tavasz első hírnökei

Tél vége felé, március beköszöntével a kert nagy része még pihen, azonban egyes növények már ekkor felébrednek téli álmukból, hogy a színtelen pázsit és a barna avar alól előbújva elkápráztassanak bennünket üde virágaikkal. A természet hirtelen ujjá éledése sokszor még a tapasztalt kertészt is meglepi, hisz a cserjék és a fák csupasz ágai alól hirtelen bukkannak elő az apró, harsogóan zöld hajtások, melyek szirmot bontva szebbnél szebb tavaszi díszei lesznek az éledező kertnek. Néhány évelő növény és díszcserje éppen az évnek ebben a szakaszában mutatja meg magát igazi pompájában, ezért érdemes ezekből is telepíteni a kertünkbe, hogy már a kora tavasszal is gyönyörködhessünk a színes és szívmelengető virágokban.
Az apró növények közül, a tavasz egyik első meglepetése a téltemető virágszőnyege, mely a neki tetsző körülmények közt idővel valóságos virágos kárpitként borítja a fák alatti területeket. Az aranysárga szirmok és az őket keretező smaragdzöld gallérok vidámsággal és optimizmussal töltik fel az embert a tél ridegsége és kopársága után. Aki korai virágdíszre vágyik, semmiképp se felejtkezhet meg a különböző hunyorokról, hisz ezek a különlegesen szép virágok már egész korán virágoznak, ráadásul igen jól kombinálhatók egymással. A nagyméretű rózsaszín, bíbor, zöld vagy fehér színű, enyhén bókoló virágok üde díszei a kertnek, ráadásul e növények egész tavasszal látványosak, mivel kecses szirmaik a virágzás után összezáródva érdekes formájú terméseket érlelnek.
Az ilyenkor elmaradhatatlan hóvirág és bókoló csillagvirág is hamísítatlan tavaszi hangulattal ajándékoznak meg bennünket, s e két apró növény igazán üde kombinációt alkot egymással, akár sziklakertbe, akár cserjék aljába telepítjük őket. Az ujjas keltike ugyancsak apró virág, mely a kora tavaszi virágzás után eltűnik a színről, hogy hagymagumójába visszavonulva vészelje át az év többi részét. Március közepén azonban, szinte a semmiből előbújva szürkészöld leveli fölött rózsaszín, fodros virágaival díszíti a még javarészt élettelen tájat. A korai krókusz nevéhez illően szintén igen hamar kibújik a föld alól, s ragyogó színekkel teríti be a jórészt még élettelen talajt.
Az apró virágok mellett létezik néhány cserje is, mely már a tavasz kezdetén elbűvölő virágokat hoz, ezért a mindenki által ismert aranyfa mellett, érdemes néhány ugyancsak korai virágzású díszcserjét is számításba venni. A téli jázmin, a varázsmogyoró, a húsos som vagy a kikeleti bangita mind-mind még az igazi virágdömping előtt nyílnak, ahogyan az alpesi hanga félcserjéje is, s sokszor még a hóval és a hideg szelekkel dacolva bontogatják szirmaikat. Ezek a mutatós cserjék szép díszei lehetnek az előkertnek vagy egy ablakból jól látható helyeknek, hisz így a még hideg idő ellenére is napjában többször megcsodálhatjuk őket.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A