Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Szívderítő télizöldek

Az évelők alapvetően két nagy csoportra oszthatók, lombhullatókra és örökzöldekre, létezik azonban egy kisebb, harmadik csoportjuk is, amit találóan télizöldeknek neveznek, hiszen ezek a növények tél közepéig, enyhébb teleken kora tavaszig megőrzik a lombjukat. Leveleik általában csak az új hajtások megjelenésével, kora tavasszal cserélődnek le, ezért többé-kevésbé az egész tél folyamán élvezhetjük a látványukat. Bár sok, kifejezetten magas termetű lomblevelű örökzöld is díszítheti télen a kertünket, a télizöld növények alacsonyabb habitusú, jobbára félcserjék vagy lágyszárú növények, melyek a tavasz vagy a nyár folyamán bőséges virágdíszt is adnak az általuk birtokba vett felületnek.

Ideális árnyéki talajtakaró a nagy meténg (Vinca major)
A télizöld fagyal mellett, amely az egyik legismertebb télizöld, s melyet legtöbbször sövényként ültetünk, ezek a terjedő tövű, kúszó habitusú talajtakaró növények azok, amik a kifakult gyep mellett ősszel és télen is színt és érdekes struktúrát adnak a tájnak, különösen, ha kissé megszíneződnek az első csípős fagyoktól, vagy bevonja őket a zúzmara vékony csillogó rétege. A lombhullató fák alatt, a kerti utak mellett vagy a sziklakertekben megtelepedett télizöldek jól mutatnak a virágzási szezon elmúltával is, s ha kőedénybe vagy dézsába is ültetünk belőlük, a teraszt vagy a balkont is díszíthetjük velük.

Napos sziklakertek évelője a gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina)
A télizöld talajtakarók általában könnyen nevelhető, már-már igénytelen növények, melyek gazdag kínálatából érdemes néhány fajtát betelepítenünk a kertünkbe, hogy télen is élvezhessük lombjukat az egyre kopárabbá váló környezetben.
A télizöld nagy meténg összefüggő sötétzöld vagy fehérrel mintázott levéltömege szép felületet ad, akárcsak az illatos gólyaorr világoszöld, őszre kissé rózsaszínes árnyalatúvá váló dúsan növő levelei. A bőrlevél markánsabb évelő, mely kifejlett korában kifejezetten nagy, fényes felületű leveleket fejleszt, s melyek az őszi fagyok során fokozatosan pirosas-bordós színezetet kapnak. Egy-egy nagyobb csoport ezekből, kifejezetten figyelemkeltő látvány, ráadásul tavasszal megannyi rózsaszín virággal kápráztatnak.


Szívlevelű Bőrlevél
Bergenia cordifolia


Bőrlevél tavasszal


Az indás ínfű alacsony zöld vagy lilásszínű lombozata csak az igazán kemény téli fagyokban veszít a levélzetéből, ahogyan a gyapjas tisztesfű ezüstösen molyhos levelei is kitartanak még akár februárban is, a ráhulló hó vagy zúzmara alatt is. Bár az indiaiszamóca nem túlságosan ismert növény, érdemes vele is számolni, hisz dús, fogazott szélű levelei ugyancsak télizöldek, vagyis egészen a tél végéig díszítik a növényt, akárcsak a sziklakertekbe kiválóan illő kékgyökér elterülő évelő cserjéje.


Kénsárga tündérvirág
Epimedium x versicolor 'Sulphureum'


Tündérvirág tavasszal


A kénsárga tündérvirág szintén hálás és mutatós talajtakaró növény, mely szív-alakú leveleivel sűrűn fedi be az árnyékosabb területeken a talajt, s melynek lombja legalább olyan szép, mint az áprilisban hosszan virító légies virágai. Mivel ez az évelő is a télizöld növények közé tartozik, levelei nem hullnak le ősszel sem, hanem barnás-bíboros színben pompáznak egészen a tél közepéig, tavasz elejéig.

Számtalan tűzgyöngyvirág hibrid közül választhatunk (Heuchera)
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A