Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Krókusz

(Crocus)

A tavasz közeledtének egyik legbiztosabb jele a sárga és lila krókuszok sokaságának üde látványa. Mivel már egészen korán, szinte elsőként töltik meg a kertet élettel, mindenképpen érdemes ültetnünk, még akkor is, ha a virágzásuk alig két hétig tart csupán. Ezek a kicsiny hagymagumós virágok balkonládákba is ültethetők, így hozva közelebb magunkhoz a természet ébredésének felszabadító élményét. A krókusz igen alacsony, mindössze 8-10 cm-re növő növény, melynek lila, sárga, bíbor vagy cirmos szirmai már február-március táján élénk színfoltot varázsolnak az évelőágyások szélébe, vagy akár a még kopár fák és bokrok aljába. Ültethetjük őket csoportosan sziklakertbe vagy kerti utak szegélyeként is. Ma már, az angol és holland nemesítőknek köszönhetően igen sok színárnyalatban és csíkozással kaphatók e kedves virágok hagymái, és léteznek kifejezetten nagyvirágú fajták is. Érdemes nagyobb tömegben ültetni őket, hisz így igen látványos hatást érhetünk el.

Ősszel virágzó krókusz különlegesség a csinos sáfrány (Crocus pulchellus), illetve a jóféle sáfrány (Crocus sativus), mely káprázatos szépségű virágát októberben hozza. A viráglepel ibolyáslila, a virág alapja majdnem fekete, a lepel sötétebb árnyalattal erezett. Fűszerként a narancsvörös bibét gyűjtik. Levelét még ősszel kifejleszti, és ezzel telel át.

Gondozása


Jó vízelvezetésű, laza homokos talajban, napos fekvésben érzi a legjobban magát. Hagymáját ősszel, október-novemberben kell 10 cm mélyre elültetni. Az évek során fiókhagymáival igencsak elszaporodik, ezért 3 évnél tovább nem érdemes a hagymákat ugyanazon a helyen tartani.

Szaporítása


Hagymagumókkal történik.

Megosztás a Facebook-on
A A