Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Borostyánlevelű Ciklámen

(Cyclamen hederifolium)

A cikláment hajlamosak vagyunk a szobanövényekkel társítani, jóllehet a szobaciklámen (C. persicum) mellett léteznek olyan fajok is, melyek teljesen télállóak a kertbe kiültetve is. Ilyen például a hazánkban is őshonos erdei ciklámen (C. purpurascens), vagy éppen a Dél-Európából és Törökországból származó borostyánlevelű ciklámen (C. hederifolium). Ez utóbbi fajt időnként C. neapolitanum néven is forgalmazzák, s egyike a legkönnyebben nevelhető ciklámen fajoknak.
A kankalinfélék családjába tartozó borostyánlevelű ciklámen nevét bőrszerű leveleiről kapta, melyek a borostyánhoz hasonlóan márványos díszítéssel rendelkeznek. Ez egy őszi virágzású faj, mely a nyári pihenőidőszak után először virágaival töri át a talajt, fejlődő levelei azonban hamar követik a gracilis kunkorodó virágszárakat. Magányosan álló, rózsaszín vagy fehér virágai lekonyulóak, visszahajló sziromlevelekkel.
Mutatós, vaskos levelei egész télen át megmaradnak, sőt csak a tavasz vége felé húzódnak vissza. A növény magassága mindössze 10-15cm.

Gondozása


A borostyánlevelű ciklámen a kertben félárnyékos, a délutáni tűző napsütéstől védett helyet igényel. A növekedési időszakban folyamatosan nyirkos talajt kedvel, a nyugalmi periódusban azonban száraz körülményeket igényel, ellenkező esetben gumói könnyedén kirohadnak. Lehetőleg minden évben adjunk neki levélkomposztot, akkor, amikor levelei visszahúzódnak. Kártevők, betegségek ritkán károsítják, de érdemes odafigyelni a csigákra és meztelencsigákra.

Szaporítása


Magvetéssel. Magjait egy éjszakára érdemes beáztatni. A vásárolt gumókat kb. 3-5 cm mélyre ültessük. Ha túl mélyre ültetjük, akkor időnként elmarad a virágzás.

Megosztás a Facebook-on
Primulaceae (kankalinfélék) > borostyánlevelű ciklámen
2
Borostyánlevelű Ciklámen

Színváltozatok

Rózsaszín, ritkán fehér


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A