Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Írország Harangjai

(Moluccella laevis)

Törökországban, Szíriában és a Kaukázusban őshonos egynyári virág, amelyet érdekes, felálló habitusú, kagylószerű fürtvirágzata tesz különlegessé. A növény apró jelentéktelen fehér vagy halvány rózsaszín virágait almazöld csészelevelek ölelik körül. Virágai nyár végén augusztusban és szeptemberben nyílnak és vonzzák a lepkéket és a méheket. A virágfüzérből vízszintesen kiálló levelek fogazottak, kerekdedek. Vágott virágként és szárított virágdíszként is használható. Magjait saját maga újraveti. Kb. 60 cm magasra nő. A kelta hagyományok szerint szerencsehozó virág, ezért Nagy-Britanniában és Írországban a menyasszonyi csokrok egyik népszerű alkotóeleme.

Gondozása


Teljes napot, tápanyagban gazdag talajt és rendszeres öntözést igényel. Szélnek kitett helyen a száraknak szüksége lehet valamilyen támasztékra. Betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló.

Szaporítása


Magvetéssel március-áprilisban. A magokat vetés előtt 5-7 napra rakjuk hűtőbe. Mivel fényre csírázik, a magokat vetéskor nem szabad földdel teljesen betakarni. A növényeket a kiültetésig tartsuk 15-20°C-os helyiségben. A palántákat csak a májusi fagyok elmúltával szabad kiültetni.

Megosztás a Facebook-on
Lamiaceae (árvacsalánfélék) > írország harangjai
2
Írország Harangjai

Színváltozatok

Apró, jelentéktelen virágai fehérek vagy halvány rózsaszínek

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A