A korán virágzó mandulafák pasztellszínű virágai minden évben a tavasz egyik első hírnökei, melyek új reményekkel ajándékoznak meg bennünket. Ez az értékes csonthéjas gyümölcsöt termő kisebb fa eredetileg Nyugat-Ázsiában, a mediterrán régió keleti részétől Pakisztánig őshonos, ahol a sziklás, köves talajon, meglehetős nyári forróságban érleli a megannyi ásványi anyagot és értékes aminósavakat tartalmazó gyümölcseit. A már a bibliai idők óta ismert mandulafa hazánkban is leginkább a meleg, napsütésben bővelkedő, száraz termőhelyeket kedveli, tőlünk északabbra pedig már nem igen található meg. A fa őszre beérő, jellegzetes formájú terméseit feltörve hozzájuthatunk a cukrásziparban oly gyakran használt olajos magvakhoz, melyeket főleg darálva vagy aprítva használnak sütemények és marcipán készítéséhez. Magas E-vitamin tartalma ugyanakkor kiváló bőrápoló szerré is teszi, ezért olaja gyakorta képezi alapalanyagát kozmetikai és gyógyszeripari készítményeknek is.
Maga a mandulafa szabálytalan, sűrű lombkoronával rendelkező lombhullató fa, melynek a fűzhöz hasonló, keskeny, hosszúkás, azonban merev habitusú levelei vannak. Fehér vagy halvány rózsaszín, illatos virágai még a lombfakadás előtt, kora tavasszal nyílnak, e miatt azonban a fagyok időnként kárt tehetnek a majdani termésben. Az időjárástól függően a csonthéjas termések szeptember-októberben esnek ki a szürkészöld, bársonyos szőrzettel fedett ovális termésfal felhasadásakor. Ekkor válik láthatóvá a világosbarna, kissé árkolt, mégis sima tapintású csonttár, ami fajtától függően különböző vastagságú lehet. A fa maximális magassága 4-8 m. A mandula változatok többsége önmeddő, ezért a megfelelő termés érdekében legalább két, azonos időben virágzó, de eltérő genetikai állománnyal rendelkező változatot kell ültetnünk. Másfelől jó, ha tudjuk, hogy a mandulának megkülönböztetjük édes (P. dulcis var. dulcis) és keserű változatát (P. dulcis var. amara), mely utóbbi azonban viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz amigdalint és emulzint, melyek reakciója során mérgező hidrogén-cianid szabadul fel, ezért a keserű mandula terméseinek fogyasztása nem javasolt.
Közönséges Mandula
(Prunus dulcis)
Gondozása
Mivel a mandulafa a legkorábban virágzó termesztett gyümölcsfaként akár már februárban vagy márciusban virágzásnak indulhat, legjobb fagyzugmentes, napos fekvésű, déli lejtőkre telepíteni. Talajban nem válogatós, de a túlzottan agyagos talajokat nem kedveli. Jó vízáteresztő képességű, akár kavicsos vagy homokos talajokon is megél. Ha a téli hőmérséklet -18 fok alá süllyed, virágrügyei elfagynak, kinyílt virágait azonban már az enyhébb fajok is erősen károsíthatják. A mandula kártevői között megemlíthetők a levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák csakúgy, mint a különböző hernyók. Levélfoltosodás, verticilliumos hervadás és lisztharmat is előfordulhat.
Szaporítása
Magvetéssel, de a kereskedelemben forgalmazott fajtákat oltással vagy szemzéssel szaporítják.
Rosaceae (rózsafélék) > közönséges mandula
2
Színváltozatok
Fehér vagy halvány rózsaszín
- Babarózsa (Prunus triloba)
- Balkáni babérmeggy (Prunus laurocerasus)
- Törpe mandula (Prunus tenella)
- Portugál babérmeggy (Prunus lusitanica)
- Kökény (Prunus spinosa)
- Vérszilva (Prunus cerasifera f. atropurpurea)
- Japán díszcseresznye (Prunus serrulata)
- Közönséges zselnicemeggy (Prunus padus)
- Cseresznyeszilva (Prunus cerasifera)
- Japán díszmeggy (Prunus glandulosa)
- Házi szilva (Prunus domestica)
- Higan-díszcseresznye (Prunus x subhirtella)
Kapcsolódó cikkek
Kövess minket a Facebook-on is!
- Egynyári
- Évelő (Cserje)
- Hagyma / Gumó
- Örökzöld
- Sziklakerti
- Alacsony
- Közepes
- Magas
- Tavaszi
- Nyári
- Őszi
- Kúszó
- Mediterrán
- Virágzó cserje
- Talajtakaró
- Árnyéktűrő
- Szobanövény