Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Közönséges Kukoricalevél

(Aspidistra elatior)

Ez a Japánban, Kínában és Tajvanon őshonos, rizómával terjedő örökzöld dísznövény kifejezetten jól viseli a mostoha körülményeket, s igen szép díszt ad még kifejezetten fényszegény, száraz levegőjű szobákban is. Nevét zöld színű, lándzsa-alakú, a kukoricához hasonló, ívesen meghajló leveleiről kapta, melyek esetenként krémfehérrel mintázottak. Igénytelensége, könnyen nevelhetősége miatt ez a dús lombot adó szobanövény kiválóan alkalmas azok számára is, akik kevés idővel rendelkeznek, vagy akik északi fekvésű helyiségbe szeretnének életet vinni zöld növényekkel.
Ez a hálás, ugyanakkor letisztultan elegáns dísznövény megfelelő gondozás mellett nagyon hosszú élettartamúnak bizonyulhat, hiszen egyes elbeszélések szerint akár az 50 éves kort is megérhetik. Érdekessége, hogy akkor sem fejlődik féloldalasan, ha az egyik oldalról egyáltalán nem kap napot. Viszonylag terebélyes növény, így nem csak a magassága, de a szélessége is elérheti az 50-60 cm-t. Mivel elég lassan éri el a végleges magasságát, a kertészetekben elég ritkán találkozhatunk ezzel a már a viktoriánus korban is oly népszerű és elterjedt szobanövénnyel. Krémfehérrel tarkított fajtái, mint például a 'Variegata' és a 'Milky Way' is népszerűek, de jó, ha tudjuk, hogy tarka levelű változatok több fényt igényelnek.

Gondozása


Szűrt fényt, és mérsékelt öntözést kívánó dísznövény, mely szűkebb cserépben, nem túl mélyre ültetve fejlődik a legszebben. A tűző naptól mindenképpen óvni kell, a hőmérséklet ingadozást azonban jól viseli. Öntözni rendszeresen, de csak mértékkel kell, ezért jobb, ha hagyjuk kiszáradni a földjét két öntözés között. Fontos, hogy különösen a mélyárnyékban tartott példányokat öntözzük kevesebbet. Mindenképpen jó vízáteresztő képességű földbe ültessük. Télen se tegyük ki 10°C-nál alacsonyabb hőmérsékletnek, s ez idő tájt még kevesebb vízzel is beéri. Az idősebb példányokat csak 3-4 évente ültessük át, mivel nem kedveli a bolygatást. A pajzstetvek és a takácsatkák időnként megtámadhatják, de többnyire problémamentes.

Szaporítása


Gyöktörzsének osztásával.

Megosztás a Facebook-on
Asparagaceae (spárgafélék) > közönséges kukoricalevél
2
Közönséges Kukoricalevél

Színváltozatok

Zöld, időnként krémfehér tarka

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A