Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Bohócvirág

(Mimulus x hybridus)

Észak-Amerika nyugati vidékeiről származó rövid életű fagyérzékeny évelő, melyet hazánkban többnyire egynyáriként nevelnek. Maga a növény bokros felépítésű, húsos levelei közép-zöldek és erősen fogazottak. Ötszirmú, tölcsérformájú virágait a nyár elejétől szakaszosan hozza egészen őszig. Virágainak színvilága rendkívül sokszínű, s bár az alapváltozat sárga, már léteznek piros, rózsaszín, narancssárga, vajsárga és fehér hibridek is. 4-5cm-es átmérőjű virágai gyakran pettyesek, s időnként tintafolt szerű mintázattal is rendelkeznek. A bohócvirág eléggé érzékeny növény, mely csak védett környezetben, megfelelő gondoskodással fejlődik kielégítően. Magassága kb. 20-25cm.

Gondozása


Lehetőleg félárnyékos helyre ültessük, ahol védve van a dél körüli tűző napsütéstől. Ez azért fontos, mert a bohócvirág vízigénye rendkívül nagy és hamar kiszárad, ha hosszantartó napsütésnek van kitéve. Ültessük jól áteresztő talajba és tartsuk azt folyamatosan nyirkosan, mert a kiszáradt növény jobban ki van téve a betegségeknek és a kártevőknek, mint például a lisztharmat, a takácsatka vagy a levéltetű. Az elhervadt virágok folyamatos eltávolításával további virágzást érhetünk el.

Szaporítása


Magvetéssel tavasszal. A magok csírázásához szükséges hőmérséklet kb. 20-25°C, illetve fontos, hogy a magjait ne takarjuk be földdel, mert szükségük van a fényre. Bőségesen öntözzünk már ekkor is. Csak a fagyok elmúltával ültessük ki a palántákat.

Megosztás a Facebook-on
Phrymaceae > bohócvirág
2
Bohócvirág
Mimulus x hybridus
Bohócvirág (Mimulus x hybridus)

Színváltozatok

Sárga, narancssárga, piros, fehér, rózsaszín

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A