Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Szemérmes Mimóza

(Mimosa pudica)

A Dél-Amerika trópusi területeiről származó szemérmes mimóza kétségkívül az egyik legszokatlanabb növény, melyet mindenki jól ismer érintésre csukódó leveleiről. Ez a különleges önvédelmi viselkedés annak köszönhető, hogy mechanikai hatásra a növény szára olyan kémiai anyagokat szabadít fel, melyek ideiglenesen elvonják a vizet a levelekben található sejtnedvüregekből. Félénk természete és törékeny megjelenése azonban ne csapjon be minket, a szemérmes mimóza jó önvető képessége miatt inváziós faj lett a világ számos trópusi éghajlatú vidékén.
A szemérmes mimóza egyébként a pillangóvirágúak családjába tartozik, azon belül is a mimózaformák (Mimosoideae) alcsaládjába, melynek a köznyelv több nemzetségét is hajlamos a "mimóza" elnevezéssel illetni. Ez kifejezetten igaz az akácia (Acacia) fajokra, melyek virágos ágait gyakorta árulják mimózaként, de míg az akácia fajoknak többnyire sárga virágaik vannak, addig a szemérmes mimózának rózsaszínek.
A szemérmes mimóza idős korában is legfeljebb 60-70cm-es bokrocskát alkot, melynek szárait jellemzően tüskék borítják. A növény középzöld, jellegzetesen összetett levelei felett nyáron nyílnak a színes virággömbök.

Gondozása


Eléggé fényigényes dísznövény, ezért legszebben olyan helyen fejlődik, ahol reggeli napsütést vagy sok szórt fényt kap. Trópusi származásánál fogva a szemérmes mimóza meleg- és páraigényes, ezért óvjuk a hirtelen hőmérsékletváltozástól, s permetezéssel vagy nedves kavicsokkal teli tálca segítségével növeljük körülötte a levegő páratartalmát. Ültessük jó vízáteresztő földkeverékbe, s rendszeres öntözéssel gondoskodjunk róla, hogy a földje folyamatosan kissé nyirkos legyen. A túlöntözést azonban kerüljük, mert gyökérzete könnyen rothadásnak indul. A növekedési időszakban magas káliumtartalmú tápoldattal érdemes segíteni növekedését. Időnként megtámadhatják a viaszos pajzstetvek, a takácsatkák és tripszek.

Szaporítása


Magvetéssel könnyen szaporítható. A magot körülvevő burok viszonylag kemény, ezt mindenképpen érdemes felsérteni magvetés előtt. A magokat finoman takargassuk be.

Megosztás a Facebook-on
Fabaceae (pillangósvirágúak) > szemérmes mimóza
2
Szemérmes Mimóza

Színváltozatok

Rózsaszín

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A