Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Fehér Akác

(Robinia pseudoacacia)

A fehér akác egy Észak-Amerikából származó özönnövény, mely erőteljes terjedése miatt mára már erdőterületeink kb. negyedét borítja. Repedezett kérgéről könnyen felismerhető ez a díszfa, melyet először parkfának, utcafának hoztak be, később azonban a hazai méztermelés meghatározó növényévé is vált. Nitrogénmegkötő hatása miatt alkalmas a talaj nitrogénszintjének növelésére, ugyanakkor allelopatikus hatása miatt a fehér akác erdők aljnövényzete viszonylag gyér. Negatív tulajdonságai mellett a fehér akác kétségtelenül mutatós díszfa, melynek páratlanul szárnyasan összetett levelei között május-júniusban nyílnak a csüngő fürtökbe tömörülő fehér virágok, melyek vonzzák a méheket. Jellegzetes pillangós virágai nem csupán mutatósak, de nagyon illatosak is, jóllehet a virágzás viszonylag rövid ideig tart.
A fehér akác gyorsan növő, közepes termetű fa, melynek fiatal hajtásait gyakorta tüskék borítják, léteznek azonban tüskementes fajták is, mint például az erősen feltörő habitusú 'Pyramidalis' (avagy 'Fastigiata'). Sok más népszerű fajtája is létezik, mint például a sárgászöld levelű 'Frisia', a csavart ágrendszerű 'Lace Lady', vagy éppen a gömbös koronájú, törpe növekedésű 'Umbraculifera'.
A kereskedelemben R. pseudoacacia néven forgalmazott rózsaszín virágú fajták valójában más fajokkal alkotott hibridek. Az ősz folyamán a fehér akác levelei sárgás árnyalatot kapnak, mielőtt lehullnának, szokatlan megjelenésű ágrendszere és mutatós kérge miatt pedig a tél folyamán is rendelkezik díszítőértékkel. Jó, ha tudjuk, hogy a növény minden része mérgező!
Hazánkban invazív növény!
Ültetése nem javasolt!

Gondozása


Rendkívül szívós, strapabíró fa, mely még mostoha körülmények között is életképes. Napos, esetleg némileg félárnyékos helyen, valamint átlagos, jó vízelvezető képességű talajban gyorsan fejlődik. Erőteljes terjedését szárazságtűrő természete is segíti, jóllehet nyirkos talajban szebben fejlődik. A sarjhajtásokat célszerű mihamarabb eltávolítani. A fehér akác hazánkban teljesen télálló, de fagyzugos helyen károsíthatják a kései fagyok. Az esetleges metszési munkálatokat időzítsük kora őszre. Az akácaknázó hólyagosmoly és az akáclevél aknázómoly időnként megtámadhatják csakúgy, mint egyes gombás megbetegedések.

Szaporítása


Magvetéssel és a sarjak leválasztásával.

Megosztás a Facebook-on
Fabaceae (pillangósvirágúak) > fehér akác
2
Fehér Akác
Robinia pseudoacacia
Fehér Akác (Robinia pseudoacacia)

Színváltozatok

Fehér


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A