Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Rózsa: Az örök romantikus

A rózsa nemes virága évszázadok, sőt évezredek óta a szépség és a tökéletesség ritka együttesét jelképezi, mely a korabeli perzsa, kínai kerteknek épp úgy része volt, mint a későbbi korok Európájának kolostorkertjeinek, vagy éppen a reneszánsz és barokk uralkodók fényűző kertjeinek. Akár gyönyörű virága, akár a lélekre és a testre kifejtett áldásos hatása miatt nevelték, ez a virág a sodró évszázadok folyamán mindig a figyelem középpontjában maradt, s máig őrzi titkát, mi lehet az oka töretlen népszerűségének, már-már misztikus imádatának.
A régiek úgy tartották: "A rózsa édes illata megéri a tüske szúrását", s valóban ez a csodálatos virág tüskéivel együtt, a szerelem örömeit és gyötrelmeit épp úgy jelképezte, ahogyan a kivirágzó, majd hervadó női szépséget is.

Futórózsa (Rosa 'Paul's Scarlet Climber')
A rózsakert, a rózsalugas az életöröm, a mámor, a mennyei illatok helye, ahol a szerelem ébredése épp úgy lehetséges, mint az enyhet adó meditáció. Az európai kultúrába valószínűleg a mórok uralta Andalúzián keresztül érkezett meg, a mára a kereszténységben is elterjedt rózsakultusz, így az ókori szerelemistennők rózsa-jelképei továbbéltek a keresztény szimbolikában is, mint Mária és Jézus jelképei. Magyarországon Árpád-házi Szent Erzsébet egy megható legendával kapcsolódik a rózsához mint jelképhez. A legenda szerint éppen titokban a szegényeknek vitt adományokat, s amikor emiatt kérdőre vonták, azt felelte, hogy csupán rózsákat visz a kosarában. A csoda valóban megtörtént, hisz mikor felemelte a kendőt, a kosár valóban fehér rózsákkal volt tele.

Rózsa hibrid
A rózsa azonban nem csak szerelmi és vallási szimbólum volt, hiszen a szirmaiból kinyert rózsaolajat keleten már évezredekkel ezelőtt használták gyógyításra, illatosításra, sőt a kiszárított szirmokat is becsben tartották intenzív színük és aromájuk miatt. A rózsamezőkről származó milliónyi sziromból desztillálással kinyert rózsaolajat ma is előszeretettel használják kozmetikumokba, parfümökbe, párologtatóba, a legendás rózsavíz pedig remek illatosító, mellyel nem csak a megnyugvásunkat, jobb alvásunkat segíthetjük elő, de még megfáradt szemünket is felfrissíthetjük vele.

Rózsa hibrid

Rózsák a kertbenA kertekben, parkokban díszlő rózsák az egész nyarat átívelik virágzásukkal, hisz e cserjék közül kifejezetten sok fajta folyamatosan hozza a virágait kisebb-nagyobb intenzitással, akár az őszi fagyokig is. Ez a tulajdonságuk igen értékessé teszi őket, s talán szépségük és illatuk mellett ez a körülmény inspirálta a rózsanemesítőket arra, hogy ezer meg ezer, szebbnél szebb különböző változatot hozzanak létre, melyek szinte végtelenné teszik e nemesített növények kínálatát.

Rózsákkal könnyedén alakíthatunk ki romantikus zugokat
A rózsa, melyet joggal emlegetnek a virágok királynőjeként is domináns, kitüntetett helyet igényel a kertben, bár néhány vadrózsa kivétel ez alól az íratlan szabály alól. Régen gyakran ültették őket elkülönített, sokszor geometrikus alakú rózsaágyakba, de ez a gyakorlat mára már átalakulni látszik. A színpompás ágyásrózsákat ma már gyakorta kísérőnövényekkel veszik körül, de legalább a hátterükbe ültetnek egy egységes színű évelő- vagy örökzöld csoportot, mely előtt, e fenséges virág szépsége még inkább kiemelkedhet.


Rózsa és orvosi zsálya


Virágos térelválasztó rózsából


A futórózsák mindig is különleges helyet foglaltak el a rózsák között, hisz kerítésekre, kapukra, rózsaívekre felfutva a függőleges tereknek is életet és színt kölcsönöznek. Erőteljes növekedésük ellenére ezek a fajták nem vesznek el túl sok helyet a kert felületéből, ugyanakkor még a zord és kietlen helyek is üdévé varázsolhatók általuk. Mivel kacsaik nincsenek, ezért a növények hosszú hajtásait mechanikus módom kell a tartó oszlopokhoz, huzalokhoz erősítenünk, mely módszerrel az erősebb hajtások is könnyen a kívánt irányba terelhetők.


Romantikus bejárat


Támaszték lehet dróthuzal is


A rózsák szín- és formagazdagsága párját ritkítja, így a kéken kívül az összes szín fellelhető a kínálatban. Mivel a krémfehértől, a lazacszínen át, a vörös megannyi árnyalata épp úgy fellelhető, mint a borostyánszín, az élénk narancs, a babarózsaszín, de akár még a lila is, jó, ha gondot fordítunk a színharmóniára is, mind a rózsatövek, mind kísérőnövényeik kombinálásánál. Kevesebb szín alkalmazásával néha eredetibb és elegánsabb hatást érhetünk el, mintha túlzott színkavalkád fedi el a rózsák virágainak egyedi megjelenését, különleges karakterét.


Lila virágú bokorrózsa
Rosa Rhapsody in Blue 'FRAntasia'


Barack rózsaszín rózsa hibrid
Rosa cv.


Az első rózsabimbók kinyílása minden másnál jobban kifejezik a közeledő nyár ígéretét, ezért mindenképpen érdemes belőle legalább néhány tövet ültetni, akár az előkertbe, akár a terasz szomszédságába, akár egy kikövezett kerti út közelébe. Ha csak néhány tőre futja a hely miatt, akkor különösen fontos, hogy körültekintően válogassunk, és a számunkra legvonzóbb színek, formák közül válasszunk.


Aranyló rózsa (vadrózsa)
Rosa hugonis


Rozsdás rózsa (vadrózsa)
Rosa rubiginosa


Igényeik, gondozásukA rózsák a napfény szerelmesei, melyek szeretik a levegős, ugyanakkor huzattól mentes tereket. A mérsékelt éghajlati övnek ez az őshonos növénye meglepően alkalmazkodó, így jól tűri a napsütéses órák és a csapadék ingadozását, bár a kemény fagyoktól és a túlzott forróságtól amennyire lehet védeni kell. Talajban sem válogatós, de fontos, hogy az mindenképpen jó vízáteresztő képességű, kellően laza és jól szellőző legyen. Vízigényük viszonylag nagy, ezért a nyár folyamán és fejlődésük korai szakaszában rendszeresen öntözni kell. A felületes locsolás nem célszerű, ezért inkább ritkábban, de akkor bőségesen öntözzük, mégpedig úgy, hogy a vízsugarat szigorúan a rózsa tövére irányítjuk. Fontos ügyelnünk rá, hogy a rózsa levelei lehetőleg ne érintkezzenek a vízzel, és a déli hőségben való locsolást is kerüljük. A rózsatövek körüli gyomokat szintén rendszeresen el kell távolítanunk, s jó, ha a nagyobb esőzések vagy alapos öntözések után megszáradt talajt a felszínen felkapáljuk, közben ügyelve arra, hogy a növény gyökereit ne sértsük fel.

A terülőrózsa fajták alacsony párnát képeznek
Amilyen sokoldalú a rózsa, olyan sokoldalúak felhasználási lehetőségei is. A kert mérete, fekvése, a kertész egyéni ízlése mind-mind hozzátesznek az összhatáshoz, ahhoz például, hogy a játékosság, az elegancia, a természetközeliség, esetleg a vadregényes bujaság uralják a rózsák szerepét az adott kertben.
Mivel különböző méretűek, habitusúak, sokféle igényt elégíthetnek ki a robusztus bokorrózsáktól, az egyre divatosabb talajtakaró rózsáktól a sokkal gracilisabb magas törzsű rózsákig vagy elegáns teahibridekig, melyek virágai vágott virágként is nagyon mutatósak. A hosszan tartó virágzás, különleges virágforma, az átütően kellemes illat vagy látványos színkombináció pedig csak a "hab a tortán", ami még különlegesebbé teszi a rózsák által uralt hangulatos kertrészeket és azok önfeledt élvezetét.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A