Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Japán Erdeimák

(Glaucidium palmatum)

Ez a Japán hegyeiben őshonos, különleges megjelenésű bájos növény tavasszal, jellemzően április közepén, végén hozza halvány árnyalatú lilás, rózsaszín vagy fehér virágait a recés szélű, tenyérszerűen osztott világoszöld levelek fölött. Ez a viszonylag kis termetű rizómás évelő az erdei hangulatú árnyékos kertrészek üde színfoltja lehet, hisz a dús hatású karéjos levelek fölött igen jól mutatnak a sárga közepű elegáns virágok, melyek csésze alakú szirmainak szélei enyhén fodrozottak. A növény vagy annak nagyobb csoportjai jól társíthatók szellőrózsákkal és kakasmandikókkal, melyek szintén az erdős-ligetes kertrészek meghatározó szereplői. A növény maximális szélessége és magassága kb. 50 cm.

Gondozása


Viszonylag védett fekvést, részleges vagy mély árnyékot, humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű, folyamatosan kissé nyirkos talajt igényel. A hideg téli szeleket rosszul viseli, viszont hazánkban is télálló. A különféle betegségekre nem túl érzékeny, de a meztelen csigák károsíthatják.

Szaporítása


Tőosztással vagy ősszel magvetéssel kisebb konténerbe, melyből tavasszal ültethetjük ki a szabad földbe. Jó, ha tudjuk, hogy rendkívül lassan fejlődik, és csak több évnyi fejlődés után virágzik.

Megosztás a Facebook-on
Ranunculaceae (boglárkafélék) > japán erdeimák
2
Japán Erdeimák

Színváltozatok

Lila, rózsaszín, fehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A