Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Közönséges Mogyoró

(Corylus avellana)

Európa nagy részén megtalálható, Magyarországon is őshonos lombhullató cserje, mely eredeti élőhelyén leginkább lombhullató erdők szegélyén és cserjetársulásokban fordul elő. A déli régiókban, Törökországtól egészen Spanyolországig nemcsak díszkertekbe és parkokba ültetik, hanem ősidők óta kifejezetten termesztik is értékes ehető terméséért, hisz a viszonylag melegebb klíma erre ott kedvező feltételeket teremt. Maga a növény 3-5 méterre növő terebélyes cserje, mely kedvező körülmények között akár soktörzsű bokorfává is fejlődhet, s ebben az esetben magassága akár a 8 m-t is elérheti. A cserje egyenes vesszőin fejlődő lomblevelei oválisak, kétszeresen fűrészes szélűek, a fonákukon lágyan szőrösek. Kora tavasszal nyíló virágzata jellegzetes barkavirágzat, melyben az 5-6 cm-es sárgásbarna összetett porzós virágok csoportosan csüngenek az akkor még csupasz ágakon. Termése csonthéjas makktermés, melyet harangalakban rojtosan felhasogatott fellevelekből álló kupacslevél vesz körül. Sövényként és szoliterként egyaránt megállja a helyét, de kisebb díszkertekbe leginkább csavart ágrendszerű változatait (pl. 'Contorta', 'Red Majestic') érdemes ültetni.

Gondozása


Napos vagy félárnyékos fekvést igényel. Talajban nem válogatós, csak az a fontos, hogy jó vízáteresztő középkötött talaj legyen. Nem fagyérzékeny, mivel még az akár -25 fokos hideget is elviseli. Déli fekvésű, napnak kitett lejtőkre lehetőleg ne ültessük, mert túl száraz talajon silányan fejlődik. Mivel fényigényes növény, fontos, hogy a bokor belső ágai is elegendő fényt kapjanak, ezért nem szabad, hogy az ágrendszer túl sűrűvé váljon. A virágok mindig az előző évi vesszőkön fejlődnek, ezért metszeni csak elvirágzás után március végén, áprilisban célszerű. Mivel sekélyen gyökeresedik, a fiatal példányokat szárazság esetén öntözni vagy mulcsozni kell.

Szaporítása


Bujtással vagy a sarjak leválasztásával. A cserje tövénél fejlődő sarjakat akkor lehet megfelelően leválasztani, ha már az anyabokron gyökeret eresztettek. Erre a megfelelő időpont az ősz vagy a tavasz.

Megosztás a Facebook-on
Betulaceae (nyírfafélék) > közönséges mogyoró
2
Közönséges Mogyoró
Corylus avellana
Közönséges Mogyoró (Corylus avellana)
Európai Mogyoró
Mogyoró

Színváltozatok

Barkái sárgák, sárgásbarnák


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A