Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Hogyan neveljük kedvelt fűszernövényeinket?

Sok fűszernövényt nem csak kertben, de kisebb-nagyobb virágtartóban is termeszthetünk a balkonon vagy a teraszon. Minél intenzívebb az aromájuk, annál kevesebbet használunk fel belőlük, ezért ezekből már néhány tő is elég ételeink ízesítésére. Legyen azonban a fűszerkertünk akár a balkonon, akár a kertben, fontos tisztában lennünk a különböző növények igényeivel, hisz több vonatkozásban igen eltérőek lehetnek. Míg a magról nevelt fűszernövények elvetésének megvan a rendelt ideje, a konténeres példányokat késő tavasztól az éjszakai fagyok elmúltával bármikor beültethetjük a ládákba, virágtartókba vagy kiültethetjük a kertbe, nincsenek időkorlátok.
Közönséges szurokfű (Origanum vulgare)
Mivel az aromás konyhai fűszernövények többsége a mediterrán régióból származik, általánosságban elmondható, hogy ezek a növények szeretik a napos, de védett fekvést főleg a kezdeti időkben, így az északi-keleti balkonok nem igazán alkalmasak a termesztésükre. Legtöbbjük igényli a jó vízáteresztő képességú talajt is, de vízigényük már eltérő lehet, ezért is fontos, hogy a különböző fűszernövények adottságaival külön-külön is tisztában legyünk. Nézzük most sorra a legnépszerűbbeket.

Kerti kakukkfűKerti kakukkfű (Thymus vulgaris)
A varázslatos illatú kakukkfüvet alacsony, kompakt termete igazán alkalmassá teszi rá, hogy ablakládában neveljük a nyár folyamán. Júniustól augusztusig nyíló apró ajakos virágai pedig dísznek sem utolsók, melyek szépen keretezhetik a déli és nyugati fekvésű ablakokat. Ez a Dél-Európában őshonos cserje kifejezetten fényigényes és melegigényes növény, így apró leveleinek aromája is a napsütéses forró időszakokban érvényesül a legjobban. Viszonylag szárazságtűrő növény, mely csak az első időszakban igényel bőségesebb öntözést. A laza szerkezetű, közepesen tápanyagdús talajokban fejlődik jól.

BorsmentaBorsmenta (Mentha x piperita)
A borsmenta az egyik legismertebb és legkedveltebb mentafaj, melyet már évezredek óta használnak kulináris célokra, elsősorban saláták, különféle édességek, likőrök, teák ízesítésére. Ezt a lágyszárú növényt leveleinek magas menthol tartalma teszi különlegessé, melyet e miatt a gyógyászatban is használnak, különösen emésztési zavarok kezelésére.
A népszerű borsmenta sok más fűszernövénnyel ellentétben nem szárazságtűrő, így megfelelő vízigényének állandó biztosítása fontos feladat. Amúgy kedveli a mélyrétegű gazdag, lazább talajokat, s a fagyokat is átvészeli. Napos és félárnyékos fekvésbe is ültethetük, de az első esetben vizigényének biztosítása nehézkesebb.

MetélőhagymaMetélőhagyma (Allium schoenoprasum)
A metélőhagymát, avagy a snidlinget szárazságtűrő természete, talajra való igénytelensége, fagytűrése teszi könnyen nevelhető fűszernövénnyé, mely így akár hosszú éveken át is kertünk, ablakládánk lakója lehet. E mellett a második évtől hozott kecses gömbszerű, rózsaszín virágaival is felhívja magára a figyelmet a tavaszi időszakban. TŰző napon vagy félárnyékban is termeszthető és elsősorban a nitrogénban gazdag talajokat kedveli. Még az erős szélnek kitett helyeken is gond nélkül nevelehető.
A metélőhagyma hengeres, karcsú levelei sok értékes ásványi anyagot, sokféle vitamint tartalmaznak, ám ezek leginkább még nyersen fejtik ki pozitív hatásukat, így főtt ételekben is a főzési folyamat végén használjuk csak fel.

Kerti citromfűKerti citromfű (Melissa officinalis)
Ez a Közel-Keletről származó, citrusos aromájú lágyszárú évelő a mi balkonunkon és kertünkben is könnyen "gyökeret ereszthet", ha megfelelő körülményeket teremtünk a számára. Ez az értékes illóolajokat tartalmazó nagy hagyományú növény meleg napos fekvést, jó vízáteresztő képességű meszes talajt igényel, ezért főleg a déli ablakládák ideális növénye. Vízigénye közepes, a pangó víztől azonban mindenképpen óvni kell, mert gyökerei könnyen rothadásnak indulnak, jóllehet a szárazságot is rosszul viseli. Virágzás után érdemes kissé visszametszeni, hogy ezzel serkentsük a friss levelek képződését. Jó tudni, hogy konténerben nevelve is viszonylag magasra nő, így akár 60 cm is lehet a magassága. Érdemes néhány tőből szép csoportokat nevelnünk, mert így látványra is megkapó ez a sokféle célra használható "klasszikus" fűszernövény.

Kerti rozmaringKerti rozmaring (Rosmarinus officinalis)
A rozmaring egy örökzöld fásodó szárú cserje vékony tűszúszerű levelekkel, melyekből jellegzetes kámfor illatú aroma árad. Ilóolajban gazdag leveleinek igen széleskörű a felhasználása, s termesztése, nevelése sem igazán bonyolult vagy időigényes. Mivel a mediterrán térségből származik igényli a védett napos déli vagy nyugati fekvést, ilyen helyeken akár a telet is átvészelheti, ha takarással védjük a fagyoktól. Fontos tudnunk, hogy jó vízáteresztő képességű talajt igényel, s, hogy óvnunk kell a túlöntözéstől, mivel gyökerei könnyen megrothadhatnak. Mivel szárazságtűrő növényről van szó, több napig is magára hagyhatjuk öntözés nélkül, nem sínyli meg.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A