Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Közönséges Füge

(Ficus carica)

A fügefa nagy hagyományokkal rendelkező kultúrnövény, mely a kedvező éghajlatnak köszönhetően leginkább a Földközi-tenger térségében és Kis-Ázsiában termesztett haszonnövény, hazánkban azonban inkább csak dísznövényként ültetik. Napos védett helyen még a mi szélességi körünkön is áttelel, termése is jól beérik, de gyümölcs nélkül is igen értékes dísznövénynek számít, mely igazi mediterrán hangulatot varázsol maga köré. Általában 3-5 m magas karakteres kisebb fává fejlődik, melynek nagyméretű karéjos levelei dús lombkoronát alkotnak, s melyek forró nyarakon kellemes árnyékot adnak. Termése több hullámban érik be, s hosszú meleg őszökön akár még októberben is szüretelhetjük az igazi ínyencségnek számító édes gyümölcsöt, melyet már az ókori görög és római uralkodók is igen nagy becsben tartottak.
Termésének java része augusztus végén, szeptember elején érik be, nyersen azonban csak néhány napig tartható el. A gyümölcsök e hulláma, a tavaszi virágzás alapját képező őszi hajtásvégek rügyeiből fejlődik ki a nyár folyamán. A fiatal tövek 3-4 éves koruktól teremnek rendszeresen. Legjobban védett udvarokban, déli házfalak oltalmában érzi magát.

Gondozása


Védett, napos fekvést, laza, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Sziklás, tápanyagban szegény talajon is szépen fejlődik. A fiatal példányoknak még szükségük lehet a tél folyamán takarásra a fagykárok megakadályozása céljából. Kártevőkre nem túl érzékeny.

Szaporítása


A tősarjak szétültetésével és dugványozással.

Megosztás a Facebook-on
Moraceae (eperfafélék) > közönséges füge
2
Közönséges Füge
Ficus carica
Közönséges Füge (Ficus carica)

Színváltozatok

Zöld, gyümölcsei sárgás bíborossá válnak


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A