Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Változatok sziklakertre

A változatos és színes képet mutató sziklakert sok kerttulajdonos vágya, melynek valamilyen formája jóformán bármely kertben megvalósítható. Szerencsére nem csupán a nagyobb, lejtős kertekben van rá lehetőség, hanem érdekes módon az egészen kis kertekbe is jól beilleszthető, különösen akkor, ha a terep kissé egyenetlen. Némelykor épp a ház melletti magasított terasz egy lankás rézsűvel való meghosszabbítása adja az ideális helyet a sziklakert számára, mely a megfelelő növényekkel beültetve szép átmenetet képezhet a kert alacsonyabb részével.
Alakítsunk ki sziklakertet a lépcsők mellett!


Pázsitviola
Aubrieta x cultorum


Gyapjas tisztesfű
Stachys byzantina


Erősen lejtős kertekben a rézsűbe vájt lépcsők melletti terület szintén alkalmas lehet arra, hogy betelepítsük különböző magasságú és habitusú szárazságtűrő növényekkel, melyek virágos keretet adnak az egyhangú lépcsősornak. A párnát képző növények sűrű bokrainak nem csak esztétikai, hanem funkcionális jelentősége is lehet, hisz segítenek megkötni a talajt a problémás helyeken, így a lezúduló víz nem tudja kimosni a lépcső melletti földet.

A sziklakert építésekor használjunk különböző méretű köveket!
A déli tájolású, kevés fával rendelkező kertek különösen alkalmasak sziklakertek kialakítására, hisz számos sziklakertbe való növény kifejezetten szereti a napsütéses, forró élőhelyeket, sőt ezeken a lejtőkön könnyen mediterrán hangulatot is varázsolhatunk. A rézsűkbe vagy a mesterségesen kialakított alacsony lankákba véletlenszerűen elhelyezett kisebb-nagyobb kőtömböket jó, ha úgy helyezzük el, hogy azok egyharmada álljon csak ki a talajból. A kövek közé ültethetünk alacsony törpecserjéket, hagymás növényeket, terjedő tövű talajtakaró évelőket, s egyéb karakteres növényeket, akár alacsonyabb díszfüveket vagy fűszernövényeket is.
Vegyük figyelembe az évszakok váltakozását!


Napvirág
Helianthemum x hybridum


Orvosi zsálya
Salvia officinalis


Arra azért ügyeljünk, hogy a tavaszi virágpompa mellett, az év többi részében se hiányozzanak a virágos felületek, mivel így kietlenné, unalmassá válhat a terület. Néha az épített támfalak terméskő vagy üreges téglái jelentik a sziklakert struktúráját, ahol a mélyedésekben vagy fugákban megtelepedett növények sűrű függönyként omlanak le a falról, megszínesítve a kopár függőleges falfelületeket.
Árnyékos sziklakertbe is találhatunk növényeket


Piros gólyaorr
Geranium sanguineum


Erdei galambvirág
Isopyrum thalictroides


Bár a legtöbb sziklakert napos tájolású, azoknak sem kell lemondaniuk róla, akik csak árnyékos rézsűkkel rendelkeznek. Bár az árnyéktűrő fajok választéka talán nem olyan óriási, ezeknek a növényeknek is meg van a maguk varázsa, s tavasszal igazán romantikus és üde hatás érhető el velük. Az, hogy mely virágok közül választhatunk attól is függ mennyire meredek a területet, melyet beültetünk. A viszonylag vízszintes formális sziklakertekbe inkább csak alacsonyabb, földhöz simuló talajtakarókat, vagy apró hagymásokat válasszunk, ugyanakkor a meredek rézsűk vagy lépcsők kísérőjeként nyugodtan ültethetünk nagyobb termetű, karakteres növényeket, hisz ezzel teremthetjük meg a helyes arányokat és a harmonikus látványt.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A