Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Himalájai Gólyaorr

(Geranium himalayense)

A kevés gondoskodást igénylő gólyaorrok terjedő tövű évelők, melyek alacsonyabb levélszőnyeget képezve elsősorban talajtakaróként ismertek, ugyanakkor jó kiegészítő szerepet láthatnak el évelő kompozíciók részeként is. A himalájai vagy nagyvirágú gólyaorr egy Közép-Ázsia hegyvidéki területeiről származó faj, melynek laza virágzataiban kerekded formájú, kékeslila virágok nyílnak. Tetőfokát május-júniusban éri el, de szórványosan akár szeptemberig is virágozhat. Az egyszerű virágú fajták mellett léteznek telt virágú kultivárok is, mint például a 'Birch Double' néven is forgalmazott 'Plenum', mely meglehetősen romantikus hatású éke lehet a kertnek.
A talajt sűrűn borító, mélyen erezett, erősen szeldelt levelei középzöldek, de az ősz folyamán sárgára, vagy akár vörösesre is színeződhetnek. Mivel jól tolerálja az árnyékot, jó szolgálatot tehet cserjék és fák alatti kopár területek, rézsűk benépesítésében is. Magassága kb. 30-40cm.
A kereskedelemben időnként korábbi nevén, G. grandiflorum néven is értékesítik.

Gondozása


A himalájai gólyaorr napos és árnyékos fekvésben is nevelhető, de utóbbi esetben virágzása kevésbé erőteljes. Bármilyen átlagos, nem túlzottan kötött talajban szépen fejlődik, s a jól legyökeresedett egyedek az aszályos időszakokat is könnyen átvészelik. Virágzás után érdemes kissé visszametszeni, hogy így friss hajtások fejlesztésére ösztönözzük. Peronoszpóra betegség, lisztharmat előfordulhat, forró, száraz nyarakon pedig a takácsatkák jelenthetik a legnagyobb problémát.

Szaporítása


Tőosztással könnyen szaporítható

Megosztás a Facebook-on
A A