Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Orvosi Székfű

(Matricaria chamomilla)

Az egész világon, így hazánkban is az egyik legfontosabb és legértékesebb gyógynövény, melynek virágából készített tea és kivonat számos egészségügyi probléma orvoslására használható. A másképpen magyar vagy német kamillaként is nevezett orvosi székfű a benne lévő hatóanyagok miatt alkalmas gyulladásgátlásra, idegnyugtatásra épp úgy, mint görcsoldásra vagy légúti panaszok enyhítésére. Hazánkban vadon főleg az alföldi szikes pusztákon terem bőven, ahol már április végén, május elején tengernyi sárga közepű apró fehér virág tarkítja a mezőket. Ez a jellegzetesen aromás illatú növény édes almára emlékeztető illatot áraszt magából, innen ered görög elnevezése is. Jellegzetes külsejű fészkes virágai fehér nyelves virágokból és a közép részen elhelyezkedő sárga csöves virágokból állnak, melyek belül üreges kúpot formáznak. A növény szára gyéren elágazó, levelei két-, háromszorosan sallangosan osztottak. Napos parlagokon, útszéleken is gyakran feltűnik, ugyanakkor a világ sok részén termesztik is. Virágait akkor érdemes szedni, amikor a nyelves fehér szirmok már kezdenek visszagörbülni. Illóolaját szappanokhoz, samponokhoz, hintőporokhoz is gyakran felhasználják. Ma már nemesített fajtái is léteznek. Magassága 40-60 cm.

Gondozása


Gondozást nem nagyon igénylő, napfény és melegkedvelő egynyári növény, mely meszes vagy normál kémhatású, jó vízáteresztő talajt igényel. Viszonylag szárazságtűrő növény, mely évről évre könnyen utánveti magát.

Szaporítása


Nyár végén az érett fészekvirágzat szétesik, a kis magvak a talajra hullnak és kicsíráznak. Vetési ideje augusztus vége, szeptember eleje.

Megosztás a Facebook-on
Asteraceae (őszirózsafélék) > orvosi székfű
2
Orvosi Székfű

Színváltozatok

Fehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A