Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Fűszerkerti romantika

A fűszer- és gyógynövényekből álló kert küllemében, díszítőértékében kicsit eltér a kert egyéb részeitől, hiszen ezek a növények általában nem rendelkeznek olyan feltűnő, dekoratív virágokkal, mint a virágágyi dísznövények. Ezeket a sok-sok évszázada termesztett évelőket és egynyáriakat leginkább aromás levelükért, illetve gyógyhatású, nemegyszer ehető virágaikért termesztik, melyek ételekbe, teákba, tinktúrákba épp úgy felhasználhatók, mint borogatásokba, krémekbe vagy olajokba.

Nápolyi cipruska és tarkalevelű orvosi zsálya
A fűszerkertek legfőbb jellegzetessége, hogy egész nyáron át tobzódnak a különféle illatokban, e mellett pedig kellemes mediterrán hangulatot vonnak körénk. Az illóolajokban gazdag levelek a napsütés és a meleg hatására kieresztik fűszeres aromájukat, melynek stresszoldó, harmonizáló hatását mindannyian élvezhetjük a forró napokon.
A kapor, a citromfű, a kakukkfű, a menta az oregánó, vagy éppen az édeskömény mind-mind jellegzetes illatúak, melyekből egy-egy ágacskát, hajtást letörve frissen ízesíthetjük ételeinket.


Snidling
Allium schoenoprasum


Bazsalikom
Ocimum sp.


Az alacsony termetű, színhatásukban egységesen zöld, leginkább talajtakaróként funkcionáló fűszernövények közelébe ültethetünk kerti sarkantyúkát, ligetszépét, körömvirágot, bársonyvirágot, vagy akár kerti borágót, melyek élénk virágdísszel teszik változatossá a teret egészen az őszi fagyokig.

Közönséges levendula és orvosi zsálya
A karakteres levendulabokrok erőteljes kékeslila virágtömege, a zsályák jellegzetes virágai ugyanúgy nem hiányozhatnak egyetlen fűszerkertből sem, ahogyan a termetes rozmaringbokrok mágikus illata sem, melyeknek halványkék virágait oly szívesen dongják körül a méhek a nyári időszakban. Mivel ezek a növények jórészt Dél-Európából származnak, jól bírják a szárazságot, és kifejezetten kedvelik a kissé szegényesebb, kavicsos talajokat is. A salátaként fogyasztható rukkola, mely főleg az utóbbi időkben lett csak népszerű hazánkban, szintén közéjük tartozik, így ez az érdekes küllemű növény szintén nem igényel sok gondoskodást.

Mezei kakukkfű
A bazsalikomot, metélőhagymát vagy a tarka levelű orvosi zsályát egy-egy nagyobb cserépedénybe is ültethetjük, akár balkonra, akár az ágyások szélére helyezzük őket. Jó tudnunk, hogy a különféle bazsalikomok, a legtöbb menta, az egyre elterjedtebb citromverbéna és ananászzsálya elég sok vizet igényelnek, ezért ezeket rendszeresen öntöznünk kell.


Hegyi csombor
Satureja montana


Kerti körömvirág
Calendula officinalis


Ha nincs kertünk, akkor egy déli, délnyugati fekvésű erkély is tökéletes lehet arra, hogy szárazságtűrő, kifejezetten napkedvelő fűszernövényekkel telepítsük be. A borsikafű, a kakukkfű, a metélőhagyma, a rozmaring vagy éppen az almaillatú menta éppen ezek közé tartoznak, így velük bátran próbálkozhatunk, még akkor is, ha nincs sok tapasztalatunk e téren. Néhány cserép egynyárival vagy folyamatosan virágzó pozsgás évelővel, mint például a délvirág, kifejezetten változatos, színes összeállításokat hozhatunk létre a segítségükkel.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A