Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Töltsd meg élettel az ablakládát!

Az ablakládákba ültetett növények szinte behozzák a nyár élénk színeit és vidám hangulatát a szobába, ezért a tavaszi fagyok elmúltával érdemes újra élettel megtölteni az üres tartóedényeket. Bármily kicsi hely is áll rendelkezésünkre, néhány üde palántával bárki kicsinyített virágoskertet varázsolhat maga köré, aki nem sajnál némi időt és fáradtságot szánni egy kis kertészkedésre. Bár a növények konténerekben való nevelését a szükség szülte, ma már szinte művészetté nőtte ki magát, hogyan kelthetjük életre a betonrengeteget, a panelházak ablakait és erkélyeit különböző növények elhelyezésével, sajátos kombinálásával.
A hagyományosnak mondható egynyáriak és a muskátlik mellett, ma már számtalan újszerűnek mondható balkonnövénnyel is találkozhatunk az árudákban és a piacokon, érdemes tehát ilyen szemmel is nézni a választékra, s néha új dolgokat is kipróbálni. Ugyanakkor ma már a mediterrán jellegű fűszernövények is egyre népszerűbbek ablakdíszként, melyek főleg az illatukkal hoznak változatosságot a számtalan színes virágú egynyári közé.
Míg egy kertben elegendő hely áll rendelkezésre, hogy olyan növényeket ültessünk, melyek csak bizonyos időszakban díszítenek, addig az ablakládában minden növénynek jól kell mutatnia legalább a szezon nagy részében. A muskátlik éppen azért is különösen kedvelt díszei az erkélyeknek, mert szinte az egész vegetációs időben nyílnak, e mellett pedig bőséges választék áll belőlük rendelkezésre, mind színben, mind fajták tekintetében.


Muskátli hibridek
Pelargonium x hortorum


Örökzöld puszpáng
Buxus sempervirens


Az erkélyládák kiültetésének megtervezése örömteli és kreatív feladat, mellyel minden évben kicsit más színhatást és hangulatot teremthetünk magunk köré, természetesen az adott hely adottságainak megfelelően. Az is szempont lehet, hogy mennyi időt tudunk a növényeinkkel foglalkozni nap mint nap, illetve tudjuk-e őket folyamatosan, akár naponta kétszer is öntözni.
Ha kevés a helyünk, akkor érdemes az egész nyáron folyamatosan virágzó egynyáriakat választani, akár árnyékos, akár napos ablakról van szó. A petúnia, a mindignyíló begónia, a vízifukszia, a tengerparti fülesternye és a porcsinrózsa például szinte egész nyáron ontja a virágokat, így ha ezek közül választunk, biztosan nem tévedhetünk.
Ha van hol teleltetni, akkor a muskátli szép és költségkímélő megoldás, mely akár több színben, és csüngő habitussal is díszítheti az ablakládát. Az illatok kedvéért szárazságtűrő fűszernövényeket is ültethetünk, így például rozmaringot, közönséges levendulát, szurokfüvet, hisz ezek meglehetősen jól bírják a szárazságot és a forróságot is. A manapság egyre népszerűbb francia levendulával csak akkor érdemes próbálkozni, ha bőven tudjuk öntözni, és ablakunkat nem éri egész délután tűző nap.
Nem árt tudnunk, hogy a napsütötte fekvésű helyekhez igen jól illik a színek tobzódása, így ezekre a helyekre nyugodtan ültethetünk vibráló, már-már rikító színű növénykompozíciókat is. Érdekes, hogy a balkonnövények egy része csak napsütésben nyílik ki, így például a záporvirág és a cseppecskevirág borús, esős időben, vagy mélyárnyékban nem bontja ki teljes szépségében a szirmait. Mivel az élénk színekhez jól illik a hamvas szürke hideg árnyalata, választhatunk hozzájuk ilyen színű növényeket kiegészítésül. A hamvaska vagy a kereklevelű szalmagyopár például épp megfelelő lehet erre a célra.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A