Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Csillagsom

(Cornus kousa)

Az egyik legszebb cserje a somfélék családjában, mely késő tavasszal, kora nyáron fehér murvalevelekkel körülvett, apró zöld virágaival vonja magára a figyelmet. Ez a lombhullató, fagytűrő dísznövény fejlődhet kisebb fává is, melynek koronája felül kiszélesedik, s mely különleges virágdísze miatt kiválóan alkalmas szoliternek is. A virágok négy, csúcsos végű, viszonylag nagy murvalevele, melyeket a virág szirmának hihetnénk, szépen kiemelkedik a cserje zöld lombjából, és igen üde hatást kelt. Érdekesség, hogy a virágokból forró nyarakon málnára emlékeztető érdekes ehető húsos termések fejlődnek, melyek ősszel is mutatóssá teszik a növényt. A cserje tojásdad, fényes, sötétzöld levelei ősszel narancsos- vagy liláspirosra színeződnek.
Magassága fajtától függően változó, 3-6 m között ingadozik, és néhányuk sárgásfehér, esetleg rózsaszín murvalevelű virágokat hoz.

Gondozása


A csillagsom alapvetően félárnyékban, jó vízelvezetésű tápanyagban gazdag talajban érzi jól magát. Sekély, meszes talajba semmiképp se ültessük, mivel alapvetően mészkerülő növényről van szó. Száraz, forró nyarakon meghálálja az öntözést. Ha megfelelő térállásba ültetjük, jobban kibontakozhat különleges szépsége.

Szaporítása


Magvetéssel közvetlenül a szabadföldbe ősszel, vagy a tél folyamán konténerbe, esetleg oltással.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

Cornaceae (somfélék) > csillagsom
2
Csillagsom
Cornus kousa
Csillagsom (Cornus kousa)

Színváltozatok

Fehér, zöldesfehér, rózsaszín; termései málnapirosak
Kövess minket a Facebook-on is!
A A