Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Madárfészekpáfrány

(Asplenium nidus)

Az Asplenium nemzetségbe tartozó páfrányok szinte az egész világot meghódították, nem csoda tehát, hogy hazánkban is szép számmal előfordulnak képviselői, mint például az aranyos fodorka, vagy éppen a védett gímpáfrány. A madárfészekpáfrány az egyik legismertebb trópusi eredetű fodorka faj, melynek természetes elterjedési területe Kelet-Afrikától egészen Ausztráliáig tart. Ez a szokatlan megjelenésű örökzöld páfrány a természetben gyakorta fákon él, de a mi páraszegény éghajlatunkon csak cserepes növényként nevelhető. Levélrózsát alkotó fényes bőrszerű levelei akár 1m-nél is hosszabbra nőhetnek, így kedvező körülmények között igen terebélyes növény válhat belőle. Levelei sima szélűek, fajtától függően azonban azonban lehetnek kifejezetten fodrosak is.

Gondozása


A madárfészekpáfrány viszonylag jól alkalmazkodik a fényszegény környezethez, de lehetőleg olyan helyen tartsuk, ahol sok fényt kap, de védve van a közvetlen napsütéstől. Az egészséges fejlődéshez fontos a levegő magas páratartalma, aminek biztosítása problémás lehet, különösen a téli időszakban. Éppen ezért cserepét helyezzük nedves kavicsokkal teli tálcára úgy, hogy a cserép alja ne érjen a vízbe. Földjét tartsuk folyamatosan nyirkosan, a téli időszakban némileg kevesebb vizet igényel. Öntözéskor ügyeljünk rá, hogy ne gyüljön fel a víz a levélrózsa közepében. A madárfészekpáfrány kifejezetten melegigényes, ezért a tél folyamán se tegyük ki 13°C-nál alacsonyabb hőmérsékletnek. A pajzstetvek időnként megtámadhatják.

Szaporítása


Ez a faj tőosztással nem szaporítható, kizárólag spórákkal vagy szövettenyésztéssel, ez utóbbiak azonban az átlagos kertész számára többnyire nem kivitelezhetőek.

Megosztás a Facebook-on
Aspleniaceae (fodorkafélék) > madárfészekpáfrány
2
Madárfészekpáfrány

Színváltozatok

Zöld


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A