Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kerti Hortenzia

(Hydrangea macrophylla)

Romantikus, valamelyest régies hangulatú nagytermetű dísznövény, amely nagy, labdaszerű virággömbjeivel vagy tányér alakú, ernyőszerű virágzatával ámulatba ejti az embert. Árnyékos, félárnyékos kertrészek mutatós virága, amelyet azonban sajnos ma már egyre kevesebb helyen látni, pedig egy kis odafigyeléssel nagyon szép, akár 1,5 m-es bokrok is nevelhetők ebből a fásszárú, lombhullató cserjéből, amelyek aztán egész nyáron át ontják szebbnél szebb virágaikat. A kerti hortenzia színvilága igen gazdag, de kék színűvé csak akkor válik a virága, ha a talaj savas kémhatású, ellenkező esetben a növény nem képes felvenni a kék színhez szükséges alumínium mennyiséget. A növény levelei is mutatósak, általában világoszöld árnyalatúak, kerekded formájúak, fogazott szélűek, s üde keretet adnak a hajtások csúcsán elhelyezkedő virágok számára. A kerti hortenziát ültethetjük sövényszerűen is, de szoliterként is nagyon dekoratív lehet.

Gondozása


Félárnyékos helyen érzi igazán jól magát, ezért tűző napra vagy túlontúl meleg helyre lehetőleg ne ültessük. Vigyázzunk rá, hogy a földje soha ne száradjon ki teljesen, viszont jó, ha tudjuk, hogy öntözésénél érdemesebb lágy vizet (pl. felfogott esővizet) használni. Vízhiány esetén a levelei könnyen lekókadnak, károsodnak, s így a növény fejlődése is leáll. Télen a gyökerét érdemes betakarni a fagykárok ellen. A magas bokrokat érdemes minden kora tavasszal némileg visszametszeni, mert akkor több virágot hoz majd a nyár folyamán.

Szaporítása


Dugványozással történik. Mivel félfás állapotban jól gyökeredzik, június-júliusban érdemes a kb. ceruza vastagságú, 10-15 cm-es hajtásvégekkel próbálkozni.

Megosztás a Facebook-on
A A