Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Enciánbokor

(Lycianthes rantonnetii)

Mutatós dézsás balkonnövény, amellyel bármely szélvédett, fényes teraszon varázslatos hangulatot teremthetünk. Válasszunk hozzá egy dekoratív cserepet, vagy akár egy fonott kosarat és máris meg van a kiindulópontunk egy hangulatos nyári növénycsoporthoz. Fehér petúniák vagy a zöld-fehér mintás kakassarkantyúka társaságában különösen hangulatosan mutat.
Ez az Argentínában és Paraguayban őshonos örökzöld növény közeli rokona a krumplinak, ezért sárga közepű, jellegzetes alakú virágai megszólalásig hasonlítanak a krumplivirághoz. Ágai szétterülők, levelei oválisak, közép- vagy sötétzöldek. Kékeslila vagy fehér 3 cm-es virágai májustól szeptemberig nyílnak. Gyümölcse apró kerek piros bogyó. Mivel fagyérzékeny növény, ezért hazánkban teleltetést igényel. Mérgező növény.

Gondozása


Napos védett fekvést, rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel. A túl hosszúra nőtt ágakat a nyár folyamán is bármikor visszavághatjuk, ezzel csak dúsabb elágazódásra serkentjük a növényt. A teleltetéshez hűvös majdnem sötét helyre van szükség. Tavasszal csak a májusi fagyok elmúltával tegyük ki a szabadba.

Szaporítása


Dugványozással.

Megosztás a Facebook-on
A A