Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Szebbnél szebb örökzöldek kertbe és balkonra

Ősz végére, tél elejére a legtöbb növény nyugalomba kerül, ezért hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy nincs már igazán sok látnivaló a kertben. Mire a hideg, fagyos napok beköszöntenek, a színes lombok fokozatosan lehullnak, s a késői virágzású évelők is visszavonulót fújnak, így jórészt már csak a fák, és bokrok csupasz ágrendszere díszíti a kertet. A balkonok ládáiból az egynyáriak mellett fokozatosan eltűnnek az utolsó muskátlik is, hiszen teleltetés nélkül nem élnék túl a zimankós hónapokat.
Az év e kopár, pihenő időszakában majdhogynem csak az örökzöldek hoznak látványos színfoltot, hiszen éltető zöld színükkel, színes terméseikkel most ők kerülnek a középpontba. Az elterjedt sövénynövények, mint például a jól bevált puszpáng és tűztövis, a közkedvelt fenyők és tuják, illetve a kerítéseket oly sok helyen befutó smaragdzöld borostyánok mellett, számtalan más, dekoratív örökzöld cserje is létezik, melyekkel nemcsak a kertet, hanem a balkont is benépesíthetjük. Karakteres, fényes leveleik, ragyogó bogyótermésük mellett nem egy különösen illatos és mutatós virágokkal is büszkélkedhet, mely igazán ritkaságnak számít az év e kopárabb szakaszában.
Érdemes tehát csokorba szedni és megismerni néhányat e változatos, fagytűrő örökzöldek közül, melyek akár kerti szoliterként, akár dekoratív balkonnövényként is díszíthetik a környezetünket.

Mirtuszhanga (Gaultheria mucronata)

1. MirtuszhangaKevés növény büszkélkedhet olyan szép, színgazdag bogyókkal, mint ez a viszonylag kistermetű, télálló növény, mely termetéből fakadóan kiválóan alkalmas balkonládák díszítésére. A szorosan egymáshoz simuló, kicsiny almaformájú termések a rózsaszín különféle árnyalataiban, vagy fehérben díszlenek a fényes, szúrós levelek között.
Pettyes levelekkel díszít a japán babérsom (Aucuba japonica)

2. Japán babérsomEz az üde zöld cserje bármelyik borongós téli napot felvidítja sárgán pettyezett fényes dús lombjával. Ha porzós növény is található a környezetében, akkor a tél végére dekoratív piros bogyókat is terem.
Japán szentfa (Nandina domestica) termései

3. Japán szentfaEz a Japánban igen népszerű, idővel magasra növő cserje piros termésével és különleges leveleivel valószínűleg az egyik legdekoratívabb örökzöld növény, melyet szépsége okán hazájában "mennyei bambusz" néven emlegetnek. Védett, téli hideg szelektől mentes fekvésben hazánkban is képes átvészelni a telet.
Krémfehér virágbugák a téli bangitán (Viburnum tinus)

4. Téli bangitaEz a védett fekvésben nálunk is télálló cserje azon kevesek közé tartozik, mely ősztől tavaszig hozza apró kárminvörös bimbóiból fakadó fehér virágait, melyek a virágzás csúcsán igen sűrűn borítják be ezt a különleges örökzöld növényt.
Kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens)

5. Kúszó fajdbogyóEz az örökzöld törpecserje a téli balkonládák egyik legnépszerűbb növénye, melynek heverő szárain megannyi skarlátpiros mutatós bogyó található, melyek vidáman kandikálnak ki akár a hó alól is.
Magyalra hasonlít az illatcserje (Osmanthus heterophyllus)

6. Változékonylevelű IllatcserjeEnnek a nálunk talán kevéssé ismert cserjének kellemes, édes illatát már a távolból megérzi az ember. Bár a növény kicsiny fehér virágai nem igazán mutatósak, a belőlük áradó parfümillat varázslatos élmény, főleg az őszi-téli időszakban.
Felálló sárga virágfüzérek a mahónián (Mahonia x media)

7. Bőrlevelű mahóniaE hálás cserje karakteres levelei jó kontrasztot adnak a növény nagyméretű, feltűnő sárga virágfüzéreinek, melyek november elejétől nyílnak és kellemes illattal is rendelkeznek. Mivel idővel bokros, széles növénnyé fejlődik, szabad térállásba, szoliter cserjének való.
Színes szőnyeget képez az alpesi hanga (Erica carnea)

8. Alpesi hangaGyönyörű télen virágzó törpecserje az alpesi hanga, mely sűrűn nyíló színes virágaival lenyűgöző színfoltot ad akár a sziklakertekben, akár balkonládákban. A tél végétől folyamatosan nyíló élénk magenta, rózsaszín vagy fehér virágok ráadásul egészen a tavasz közepéig kitartanak.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A