Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Turbánliliom

(Lilium martagon) VÉDETT!

Elegáns és kecses fagytűrő hagymás évelő, mely Európa nagy részén és Kelet-Ázsiában is őshonos. A növény magas, felálló szárain késő tavasztól nyílnak a jellegzetes formájú, sötéttel pettyezett bókoló virágok. A rózsaszín, borvörös, esetenként krémfehér virágokon a szirmok eléggé felpöndörödnek, s a porzószálak és a termő a virág alá érnek. Az ültetése utáni első évben még csak néhány virágot hoz, később azonban száranként akár 20 virága is lehet. Élénkzöld levelei lándzsásak és örvösen állnak. Nagyon jól társítható árnyliliomokkal vagy páfrányokkal. Magassága kb. 60-100cm. Hazánkban védett növény!

Gondozása


Semleges vagy lúgos kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Földjét lehetőleg javítsuk fel érett komposzttal. Félárnyékos, szűrt fényű helyek ideális növénye, de napra is ültethetjük, ha elegendő vizet tudunk a számára biztosítani. Szárát csak azt követően vágjuk vissza, hogy a levelek már megsárgultak, sőt akár már meg is barnultak. A levéltetvek, illetve a meztelencsigák időnként károsíthatják.

Szaporítása


Fiókhagymákkal a pihenő időszakban, illetve magvetéssel. Hagymáit az ősz folyamán viszonylag mélyre, úgy 12 cm-re kell elültetni. Jó, ha tudjuk, hogy a turbánliliom (és hibridjei) rosszul viselik a bolygatást és a hosszantartó tárolást, ezért a tavasz folyamán elültetett egyedek gyakran nem virágoznak első évben, vagy akár el is pusztulhatnak!

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

Liliaceae (liliomfélék) > turbánliliom
2
Turbánliliom
Lilium martagon

Színváltozatok

A rózsaszín különböző árnyalatai, fehér, mélybordó
Kövess minket a Facebook-on is!
A A