Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Japán Arália

(Fatsia japonica)

Japán és Korea déli részén őshonos, a borostyánnal közeli rokonságban álló igen mutatós örökzöld cserje, mely a hideg szelektől védett helyeken, hazánkban is átvészeli a teleket a szabadban. Hatalmas, ujjasan szeldelt fényes levelei hosszú levélnyélen ülnek és határozottan dús hatást kölcsönöznek ennek a kevés gondozást igénylő középmagas dísznövénynek, melyet a japánok hagyományosan a rossz szellemek elűzésére használtak. Az ősz derekán, az idősebb példányok levelei fölött, merev ágakon apró krémszínű virágokból álló gömbvirágzatok csoportja jelenik meg, mely vonzza a méheket, s melyekből időnként fekete ehetetlen bogyók teremnek. Mivel jól viseli a szennyezettebb levegőt is, városi kertekbe is ideális választás. Eléggé terebélyes, bokros habitusú növény, ezért fontos, hogy megfelelő térállásba ültessük. Konténeres, illetve szobanövényként is tartható. Magassága 2-4 m, de a mi körülményeink között 1,5 m-nél magasabbra nemigen nő. Apró előkertek ideális dísznövénye.

Gondozása


A szobanövényként árult aráliát csak hosszas szoktatás után lehet kiültetni a kertbe, így szabadföldbe inkább kertészetekből vásároljunk. A kertben nevelt arália elviseli mind a napos, mind az árnyékos fekvést, de mindenképpen tápdús, jó vízelvezetési képességgel rendelkező talajt igényel. Vízigénye közepes, meghálálja az öntözést, különösen a száraz időszakokban. Erősebb fagyok esetén előfordul, hogy a levelei időlegesen erősen lekonyulnak. Tavasszal érdemes némileg megmetszeni, hogy kompaktabb formát adjunk a bokornak. Ilyenkor a felkopaszodott, gyenge hajtásokat akár a földig is visszavághatjuk. Szélmentes zugokban csak a fiatalabb példányokat kell takarással védeni a fagyoktól.
Szobanövényként tartva hűvösebb, ugyanakkor szórt fényt bőven kapó helyeken érdemes tartani. Öntözése rendszeres, de mértékletes legyen, mert a túlöntözés hatására a gyökerei könnyen elrothadnak. Télen egy világos, de mindössze 10 fokos helyiség a számára megfelelő hely. Az ebben az időszakban fejlődő levelei kissé felnyurgulhatnak és megfakulhatnak. A pajzstetvek és a takácsatkák károsíthatják.

Szaporítása


Félfás dugványozással.

Megosztás a Facebook-on
A A