Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kora tavaszi virágzó díszcserjék

A tavaszi megújulás és virágözön nemcsak a megannyi hagymás és évelő növény szépségében teljesedik ki évről-évre, hanem legalább annyira a virágzó cserjék színpompájában is, ezért érdemes a kertünket úgy megtervezni, hogy mindenképp legyen belőlük néhány példány akár szoliterként, akár a sövény részeként. Míg a sok kistermetű hagymás inkább a kerti utak szegélyeként, fák alatt, vagy esetleg a gyepben elszórva kelleti magát, addig a virágzó bokrok inkább szemmagasságban díszítik a kertet. Némelyik cserje még lombfakadás előtt kivirágzik, színesítve ezzel a jórészt még kopasz ágak és az örökzöldek által uralt látványt.
Téli jázmin
Az egyik legkorábban akár már februárban a varázsmogyoró kócos sárga vagy vörös, valamint a kikeleti bangita rózsás virágai nyílnak ki, de később az aranyfák, a magnóliák és a japánbirsek fenséges virágai is bontogatják szirmaikat. A kifejezetten dús, tömött vesszőjű aranyfa, melyet sokszor helytelenül aranyesőnek is neveznek, világító sárga virágözönnel robban be a tavaszba vidám színfoltot adva ezzel a kerteknek és a parkoknak. A hosszú vesszőkön sűrűn álló, és egészen a levelek megjelenéséig nyíló aranyszínű virágok szinte fénylenek a bágyadt napsütésben és látványuk már egyértelműen a tavaszt jelzi.
Piros virágú japánbirs
Gyönyörű cserjénk a japánbirs is, melynek piros, fehér vagy barackrózsaszínű, légies virágai keleties hangulatot varázsolnak az áprilisi kertbe, vagy egy-egy levágott ágával akár a szobánkba is. Bejárat, lépcső mellé vagy előkertbe ültetve mutat igazán jól különleges szépsége, s mivel viszonylag kistermetű cserje, ezért kisebb kertekbe, előkertbe is ideális. Nem felejtkezhetünk meg azonban a hálás és igénytelen mahóniákról sem, melyek örökzöld fényes leveleik fölött valamivel később, áprilisban hozzák sárga illatos bugáikat, s melyek üdítő színfoltot képesek adni még a kert legmostohább árnyékos részeinek is, de nyíratlan alacsony sövényként előkertbe vagy térelválasztóként telepítve is igen mutatós, különösen mivel a virágokból már a nyár közepére szép, kék fürtös bogyótermést érlel.
Szokatlan virágok a varázsmogyorón
A ritkásabb vagy ívelt ágrendszerű és még jórészt a lombfakadás előtt nyíló virágzó cserék alkalmasak arra is, hogy korán virágzó hagymásokat ültetve az aljukba, hangulatos kompozíciókat alakítsunk ki a segítségükkel, így a varázsmogyoró, vagy akár a később nyíló, rozettás, dús virágú babarózsa tövébe is nyugodtan ültethetünk korai krókuszokat, örmény gyöngyikét, vagy éppen kerti jácintot.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A