Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Embermagas Liliom

(Lilium henryi)

Kínából származik ez a különös nevű liliom faj, mely azonban méltán viseli ezt az elnevezést, hiszen ha ritkán is, de időnként akár a 3 méteres magasságot is eléri az embermagas liliom. Bár átlagos kerti körülmények között ennél jellemzően alacsonyabb marad, így is mindenképpen tekintélyt parancsoló növényről van szó. Ez a hagymás dísznövény magasba törő, ugyanakkor vékony, gracilis szárat fejleszt, melyen lándzsás levelek sokasága fejlődik. Július-augusztusban nyíló, turbán formájú virágai finoman bókolnak, hátrahajló lepellevelekkel és hosszan kinyúló porzókkal és bibével. Pettyes virágai jellemzően narancssárgák, de citromsárga virágú változata is létezik (L. henryi var. citrinum).
Már akár egy-egy tő szép látványt nyújthat, de érdemes nagyobb csoportokat kialakítani belőle. Természethű, ligetes kertrészbe is kiváló választás.

Gondozása


Napfényigényes növény, mely sok más liliommal ellentétben jól fejlődik lúgos talajban is, de ha lehet, savasítsuk némileg földjét. Bár a növény levélzete kedveli a sok napsütést, hagymái, illetve gyökérzete szeret hűvösben maradni, ezért vagy mulccsal, vagy sekélyen gyökerező talajtakarókkal biztosítsuk számára ezeket a követelményeket. Magasságának köszönhetően borulékonnyá válhat, s támasztékot igényelhet. A növekedési időszakban rendszeres öntözésre van szüksége, a nyugalmi periódusban azonban könnyen elpusztulhat túlzottan nedves körülmények között. Szárát csak azt követően szabad visszavágni, ha levelei már megsárgultak.

Szaporítása


Fiókhagymákkal, valamint a szárakon fejlődő sarjhagymák segítségével. Hagymáit mérettől függően 15-20cm mélyre kell ültetni az ősz folyamán, esetleg kora tavasszal.

Megosztás a Facebook-on
Liliaceae (liliomfélék) > embermagas liliom
2
Embermagas Liliom
Lilium henryi
Embermagas Liliom (Lilium henryi)

Színváltozatok

Narancssárga, citromsárga


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A