Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Gumós Begónia

(Begonia x tuberhybrida)

A nagyvirágú gumós begónia változatok kifejezetten az árnyékos, félárnyékos kertrészek és balkonok ideális növényei. Fagyérzékeny, trópusi eredetű gumós dísznövény, amelynek hatalmas színpompás virágai élettelivé varázsolnak bármilyen teret. Kb. 25-40cm magas, bokros növekedésű dísznövény, melynek virágzása májustól akár októberig is eltarthat. Bár elég érzékeny növény, a megfelelő gondoskodást folyamatos virágzással hálálja meg. Óriás méretű, fodros-csipkés virágszirmokból álló virágai egyenesen a begóniák királynőjévé teszik a gumós begónia változatokat. Legyünk azonban óvatosak vele, mert a növény minden része mérgező!

Gondozása


Árnyékos, legfeljebb félárnyékos, védett helyet igényel. Az erős közvetlen napsütést egyáltalán nem bírja, ilyenkor égési foltok keletkeznek rajta. Laza, tőzeges, kissé savas kémhatású talajba ültessük, és 2-3 naponta rendszeresen öntözzük. Ha a nyár folyamán rendszeresen tápoldatozzuk több virágot hoz, de arra vigyázzunk, hogy a leveleit ne érje permet! A gumós begóniák a tél folyamán nyugalmi időszakukat élik, így az első kisebb fagy után a növényeket vigyük védett helyre, és a szárak leszáradása után a gumókat megszárítva szellős, száraz, fagymentes helyen teleltessük. A gumókat felásva távolítsuk el az esetleges rothadó részeket, s kezeljük gombaölő szerrel, ha szükségesnek látjuk. Májusban a fagyos szentek elmúltával a gumókat kiültethetjük a szabadba, virágágyakba vagy virágládákba.

Szaporítása


Magvetéssel, vagy még inkább a nagyobb gumók több részre osztásával és a hajtások dugványozásával. Mivel melegkedvelő növény, a kicsirázott gumókat csak május végén, június elején ültessük ki.

Megosztás a Facebook-on
Begoniaceae (begóniafélék) > gumós begónia
2
Gumós Begónia
Begonia multiflora maxima
Gumós Begónia (Begonia multiflora maxima)
Nagyvirágú Gumós Begónia

Színváltozatok

Piros, rózsaszín, sárga, narancssárga, fehér


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A