Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Angyaltrombita

(Brugmansia)

Az angyaltrombita, vagy más néven Datura egy fás szárú, igen dekoratív évelő növény, amely akár 4m-re is megnőhet, és metszéssel akár kisebb fácskává is nevelhető. Kifejezetten nagy kiterjedésű dísznövény, amely nyáron és ősszel sorra hozza hatalmas, illatos, kehely formájú virágait. Kertbe kiültetve valamint dézsás növényként is tartható, és minden bizonnyal elbűvölő látványt nyújt számtalan hatalmas méretű, akár a 25 cm-t is elérő csüngő virágával. Mediterrán hangulatú kertekbe és balkonokra különösen ajánlott növény. A mi éghajlatunkon általában teleltetést igényel. Az angyaltrombita egyébként Dél-Amerikából származik, s trópusi eredete miatt alapvetően a szélvédett meleg helyeket kedveli. Fontos tudnunk, hogy a növény minden része mérgező, erősen narkotikus hatású, amit Mexikóban az indiánok a törzsi szertartásokon többek között jóslásra is használtak.

Gondozása


Bár melegigényes növény, a tűző naptól azért jobb, ha óvjuk, mivel félárnyékban tovább virágzik. Az enyhén lúgos talajt még elviseli, de alapvetően savas kémhatású talajban érzi jól magát. Sok vizet és tápanyagot igényel, de ezért cserébe egész nyáron át bőven virágzik. Ha az elvirágzott, fonnyadt virágokat folyamatosan leszedjük, üdébb képet mutathat a növényünk. Ősszel fagymentes, világos helyre kell vinni teleltetés céljából. Az angyaltrombitát évente meg lehet metszeni, hogy formát adjunk neki.

Szaporítása


Új fiatal növényt nyerhetünk, ha nyáron virág és bimbó nélküli arasznyi dugványokat gyökereztetünk vízben vagy homokos talajban.

Megosztás a Facebook-on
Solanaceae (burgonyafélék) > angyaltrombita
2
Angyaltrombita
Brugmansia
Angyaltrombita (Brugmansia)

Színváltozatok

Fehér, krém-fehér, sárga, rózsaszín, barackrózsaszín, piros


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A