Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Métel Maszlag

(Datura metel)

A melegebb éghajlatú tájakon vadon gyomnövényként nő ez az először Linné, svéd botanikus által leírt egyéves növény, amely néhány hazai kertben is megtalálható. Dél-Ázsiában, Kína és India déli részén őshonos, s rokona a sokak által ismert angyaltrombitának és a különösen mérgező csattanó maszlagnak is. Terebélyes, 1 méter magas bokorrá fejlődő fagyérzékeny lágyszárú, amely júliustól októberig hozza hatalmas hófehér, esetleg lila tölcsér alakú virágait. A Datura nemzetséghez tartozik, és mint ilyen erősen mérgező növény, amellyel jobb, ha elővigyázatosak vagyunk, bármennyire is vonzók a felfelé törő 15 cm-es virágkelyhek. Nagy, ovális, kékeszöld levelei dúsan keretezik az édes illatú virágokat, s az egész növény különleges trópusi hangulatot sugároz maga körül. Golflabda nagyságú, rücskös almára emlékeztető gyümölcsöt hoz.

Gondozása


Gyorsan növő igénytelen egyéves, amely humuszban gazdag talajt, valamint napos fekvést igényel. Az első fagyok megjelenésével a növény levelei lekonyulnak. Noha fagyérzékeny, fagymentes, világos helyen átteleltethejük. Vízigénye közepes, kedveli a folyamatosan kissé nyirkos talajt, azonban jól tolerálja a szárazabb időszakokat is. Kártevők ritkán okoznak problémát, de időnként megtámadhatják a liszteskék, a takácsatkák, valamint a viaszos pajzstetvek.

Szaporítása


Kontinentális éghajlaton magvetése nem a szabadföldbe történik. A palántákat csak a májusi fagyok elmúltával ültessük ki a kertbe!

Megosztás a Facebook-on
Solanaceae (burgonyafélék) > métel maszlag
2
Métel Maszlag
Datura metel L.
Métel Maszlag (Datura metel L.)

Színváltozatok

Fehér, lila


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A