Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Recéshagymájú Nőszirom

(Iris reticulata)

Igen kecses és különleges nőszirom, amely leginkább egy szépséges miniatűr festményhez hasonlít. A Kaukázusban, Iránban, Irakban és Törökországban őshonos apró hagymás növény, amely igen korán, már a tavasz legelején a krókuszokkal egy időben nyílik. Hosszú csövű virágai enyhén illatosak, külső lepelleveleiknek közepén pedig élénksárga rajzolat található. Keskeny négyszögletes levelei a virágzás után megnyúlik. Bár létezik halványkék és fehér színben is, talán mégis az intenzív színű kék és mély-bordó változatok a legszebbek. Sziklakertekben vagy ablakládában, nagyobb csoportokban ültetve mutat a legjobban. Mindössze 10-15 cm magas.
A kereskedelemben kapható legtöbb fajta (pl. Iris 'Harmony' és Iris 'George') valójában hibrid az I. reticulata és az I. histrioides között, az alapfajt leginkább csak szakosodott kertészetek forgalmazzák.

Gondozása


A recéshagymájú nőszirom ápolást alig igénylő, napkedvelő hagymás növény. Jó vízáteresztő képességű, semleges vagy kissé lúgos kémhatású talajba ültessük. Leveleit csak akkor távolítsuk el, ha már önmaguktól leszáradtak. Ezt követően már csak elvétve öntözzük. Időnként károsíthatják a csigák és meztelencsigák.

Szaporítása


Fiókhagymákkal, illetve magvetéssel. Szeptember-októberben ültessük el a hagymákat napos, meleg helyre, kb. 8 cm mélyre.

Megosztás a Facebook-on
A A