Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Holland Nőszirom

(Iris x hollandica)

Bár a legtöbb tavaszi virágzású nőszirom Közép- és Nyugat-Ázsiából származik, a mediterrán térség nyugati területei is bővelkednek írisz fajokban. A nőszirmokon belül jelentős csoportot alkotnak az angol nyelvterületen spanyol nőszirmoknak nevezett közepes termetű, hagymás íriszek, melyek az Ibériai-félsziget mellett Dél-Franciaországban és Észak-Afrikában is jelen vannak. Ezen fajok hibridjeit ismeri a hortikultúra holland nősziromként, mely elnevezés a hibridek származási országára utal. Bár egykor leginkább csak a vágott virág árusok kínálatában találkozhattunk ezzel a dísznövénnyel, ma már számos szebbnél szebb kultivárja elérhető hagyma formában, elsősorban az őszi időszakban.
A holland nőszirom hibridek az ismertebb hagymás nőszirmokkal ellentétben valójában egészen termetesek, akár 50-60cm magasra is megnőhetnek. Feltörő száraik tetején május környékén hozzák szakálltalan virágaikat, melyek számtalan színkombinációban nyílhatnak. A növény kékeszöld levelei keskenyek, sásszerűek, finoman visszahajlóak, a virágzást követően visszahúzódnak. Vágott virágnak is alkalmas, de nem kifejezetten hosszan tartó. Jó, ha tudjuk, hogy mérgező növény!

Gondozása


A holland nőszirom hibridek nem olyan könnyen nevelhetők és megbízhatók, mint a szakállas kerti nőszirom fajták. Napos, félárnyékos fekvést igényel, a növekedési időszakban rendszeres vízellátással. A talajt tekintve részesítsük előnyben a jó vízelvezető képességű, homokos, kavicszúzalékos talajt, mivel a pangó vizet rosszul viseli, különösen a pihenő időszakban. A levelek leszáradását követően lényegében nem igényel öntözést. A holland nőszirom hibridek télállóak hazánkban, de rövid életűek, ezért folyamatos utánpótlásra lehet szükség. Leggyakrabban a gyökérrothadás okozhat problémát, de levélfoltosodás, vírusmegbetegedés szintén előfordulhat.

Szaporítása


A fiókhagymák kiásásával és szétültetésével. Hagymáit az ősz folyamán kb. 10cm mélyre ültessük.

Megosztás a Facebook-on
A A