Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Nagyvirágú Zefírvirág

(Zephyranthes carinata)

Többnyire Zephyranthes grandiflora néven ismert ez az amarilliszfélék családjába tartozó kicsiny hagymás dísznövény, mely Közép-Amerikából származik. Ez a hazánkban nem télálló növény keskeny, fűszerű leveleket fejleszt, melyek fölött június végétől magányosan nyílnak a növény termetéhez képest viszonylag nagy méretű rózsaszín virágok. A virágok minden este becsukódnak, és néhány napig tartanak. A nagyvirágú zefírvirág leginkább csak kisebb-nagyobb csoportokban érvényesül, fagyérzékenysége miatt pedig elsősorban konténeres növényként érdemes nevelni.
A nagyvirágú zefírvirágot gyakorta összetévesztik közeli rokonával, a Habranthus robustus, avagy Zephyranthes robusta-val, ezért ezen a néven is értékesítik ezt a növényt.

Gondozása


Napfényigényes növény, mely kedveli a tápanyagban viszonylag gazdag, jó vízáteresztő képességű talajt. Vízigénye közepes, a nyár folyamán rendszeres öntözést igényel. A nyári virágzást követően levelei elsárgulnak és visszahúzódik a növény. Az első fagyok előtt cserepestől vigyük hűvös, de fagymentes helyre. A tél folyamán nem igényel öntözést, de ne hagyjuk a földjét teljesen kiszáradni. A csigák és meztelencsigák időnként károsíthatják.

Szaporítása


Sarjhagymákkal.

Megosztás a Facebook-on
Amaryllidaceae (amarilliszfélék) > nagyvirágú zefírvirág
2
Nagyvirágú Zefírvirág

Színváltozatok

Rózsaszín

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A