Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kék Nőszirom

(Iris x germanica)

A nőszirom fajokban igen gazdag nemzetség, de nálunk a legelterjedtebb és legismertebb faja a 60-100 cm magasra növő kék vagy kerti nőszirom. Az Iris x germanica besorolás szerint a magas szakállas nőszirmok csoportjába tartozik. Rizómával terjedő, termetes évelő, amely nagyméretű, jellegzetes formájú virágaival díszít. Mereven felálló levelei jellegzetesen kard alakúak, s többnyire szürkészöld árnyalatúak. Májusra eső virágzása nem hosszantartó, de annál látványosabb, különösen akkor, ha nagy tömegben nyílik. Magassága kb. 60-90cm.

Gondozása


A kék nőszirom ellenállóképes, könnyen nevelhető évelő növény. Napos, száraz helyen megfelelően fejlődik, nem válogatós a talajfajták tekintetében sem, de a pangó vizet nem viseli el. 3-4 évente érdemes tőosztással segíteni a megújítódását és ezzel dúsabb virágzásra ösztönözni.

Szaporítása


Legkönnyebben tőosztással szaporítható, melynek legalkalmasabb ideje szeptember és október. Vigyázzunk rá, hogy a leválasztott gyöktörzset ne ültessük túl mélyre, és csak kevés földdel takarjuk be!

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

Iridaceae (nősziromfélék) > kék nőszirom
2
Kék Nőszirom
Iris germanica
Kék Nőszirom (Iris germanica)
Pompás Nőszirom
Német Kardliliom
Kerti Nőszirom

Színváltozatok

Általában halványkék, sötétkék vagy bíborlila, de már léteznek narancssárga és lazacsárga színűek is
Kövess minket a Facebook-on is!
A A