Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Japán Gyöngyvessző

(Spiraea japonica)

Délkelet-Ázsia, pontosabban Japán, Kína és Korea az otthona a japán gyöngyvesszőnek, mely talán az egyik legnépszerűbb díszcserje hazánkban. Szívós természete miatt nem csak kertekben, hanem parkokban, s egyéb közterületeken is gyakorta találkozhatunk vele. A japán gyöngyvessző sűrűn bokros, kis vagy közepes termetű lombhullató cserje, mely a legtöbb nálunk ültetett gyöngyvessző fajjal ellentétben nem tavasszal, hanem a nyár folyamán virágzik. Feltörő habitusú, vöröses szárain átellenesen állnak a fogazott szélű levelek, melyek fölött május végétől végálló virágzatban nyílnak a harsány színű virágok. Ernyős virágzatai megannyi hosszúporzós, csillag alakú virágból állnak, melyek színe többnyire rózsaszín, ugyanakkor létezik fehér, sőt olyan fajtája is, melyen egyszerre lelhetők fel fehér és rózsaszín virágok (pl. 'Genpei'). Mutatós virágzatai mellett a növény lombja is mutatós, hiszen levelei gyakorta bronzosan hajtanak ki, s bár a nyár folyamán többnyire zölddé változnak, az ősz folyamán ismét elszíneződhetnek. Sárgászöld levelű fajtái, mint például a 'Goldflame', vagy a Golden Princess® kereskedelmi név alatt forgalmazott 'Lisp' szintén igen népszerűek. A japán gyöngyvessző alapváltozata elérheti az 1,7m-es magasságot is, kertészeti változatai azonban többnyire ennél alacsonyabbak.
Az alacsony növekedésű fajták (pl. 'Little Princess') talajtakarónak is ideálisak. A kereskedelemben időnként Spiraea x bumalda néven is találkozhatunk ezekkel a fajtákkal.

Gondozása


Viszonylag napfényigényes növény, mely azonban félárnyékban is életképes, bár virágzása némivel gyérebb ilyen körülmények között. A talajjal szemben nem kifejezetten igényes, a pangó vizet azonban nem bírja, ezért túlzottan kötött talajba ne ültessük. Jól tolerálja a városi szennyezett levegőt csakúgy, mint a rövidebb száraz időszakokat, jóllehet folyamatosan enyhén nyirkosan tartott talajban szebben fejlődik. Az elhervadt virágok eltávolításával másodvirágzásra ösztönözhetjük. Mivel virágait az új hajtásokon hozza, ezért a kora tavasz folyamán érdemes erősen visszametszeni. A japán gyöngyvessző többnyire problémamentes, de érdemes odafigyelni a levéltetvekre. Levélfoltosodás és lisztharmat ritkán előfordulhat, de a rózsaféléket veszélyeztető tűzelhalás is fenyegeti.

Szaporítása


Zölddugványozással a nyár folyamán. Sarjadzó habitusa miatt az ősz folyamán tőosztással is szaporíthatjuk.

Megosztás a Facebook-on
A A