Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Japán Mahónia

(Mahonia japonica)

A borbolyafélék családjába tartozó mahóniák lomblevelű örökzöld cserjék, melyek több mint 70 faja közül néhány már hosszú idő óta közkedvelt dísznövény, melyeket szívesen ültetnek kertekbe, parkokba.
A japán mahónia felálló ágrendszerű, sűrűn bokros örökzöld cserje, melynek legfőbb érdekessége, hogy hosszú, akár 25 cm-es füzérekben nyíló virágait, egyes esetekben nem tavasszal, hanem ősz végén, tél elején hozza. A növény sötétzöld fényes lombja a magyalhoz hasonlító szúrósan fogazott levelekből áll, s e felett nyílnak a világító sárga illatos virágok. Ez a mahónia faj jóval magasabbra nő a kerti mahóniánál, magassága akár a 1,8-2,1 m-t is elérheti, s mivel kifejlett állapotában eléggé terebélyes növény leginkább szoliternek való. A virágfüzérekből már kora nyárra gyönyörű, hamvas-kék színű fürtös bogyótermés fejlődik, mely az ember számára is fogyasztható. A cserje átellenesen álló levelei a tél folyamán pirosas-bíbor árnyalatot kapnak.

Gondozása


Napos vagy félárnyékos széltől védett fekvést, normál vagy enyhén lúgos kémhatású jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Fontos, hogy megfelelő térállásba ültessük. Száraz, fagymentes időben még télen is meghálálja az öntözést. Télire jó, ha mulccsal vagy lombbal takarjuk a tövét a fagyok ellen. Rendszeres metszést nem igényel, de az elszáradt megbarnult leveleket tavasszal vágjuk le róla.

Szaporítása


Nyáron félfás dugványokkal.

Megosztás a Facebook-on
Berberidaceae (borbolyafélék) > japán mahónia
2
Japán Mahónia
Mahonia japonica
Japán Mahónia (Mahonia japonica)
Törzses Mahónia

Színváltozatok

Őszi virágai sárgák, nyári termései hamvas kékek.


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A