Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Változékony Dohánygyökér

(Lewisia cotyledon)

A porcsinfélék családjának egyik legismertebb tagja a változékony dohánygyökér, mely Észak-Amerika nyugati partvidékének hegyvidéki területeiről származik. Ez a vaskos karógyökeret fejlesztő dísznövény húsos, pozsgás levelekkel rendelkezik, ezért alapvetően jól bírja a szárazságot. A tőlevélrózsába tömörülő levelek örökzöldek, alakjukat tekintve pedig többnyire kanál alakúak, időnként hullámos szélűek. A változékonyság azonban nem csak a leveleket, hanem a sokszirmú virágok színvilágát is jellemzi. A gyakorta harsány virágok színe lehet sárga, narancssárga, lazacrózsaszín, sötétmagenta csakúgy, mint púderrózsaszín, vagy éppen fehér. A virágok a tőlevélrózsa fölé emelkedő szárakon nyílnak, ahol kisebb fürtöket alkotva viszonylag hosszú időn keresztül díszítenek. A virágzás csúcsa általában április-májusban van, de időnként a nyárba is belelóghat.
A változékony dohánygyökér remekül mutat félárnyékos sziklakertben, de kompakt mérete miatt balkonládában is könnyen nevelhető. Magassága virágszárakkal együtt kb. 25cm.

Gondozása


Igénytelen növény, melyet könnyebb elpusztítani a túlzott törődéssel, mint az elhanyagolással. Ültetésénél fontos, hogy a talaj rendkívül jól elvezesse a többletvizet, mivel a pangó víz könnyen okozhatja a növény pusztulását. Némileg savas kémhatású földbe, félárnyékos helyre ültessük, mivel a déli tűző napsütés könnyen megégetheti a leveleket. A változékony dohánygyökér hazánkban is télálló, de mivel az erős fagyok némileg károsíthatják, ezért az ország hidegebb pontjain érdemes védett fekvésbe ültetni. Vízigénye viszonylag alacsony, a növekedési periódusban rendszeres öntözést igényel, az őszi-téli nyugalmi időszakban azonban alig van szüksége vízre, éppen ezért a téli túlzott csapadék gyökérrothadást okozhat, ha a talaj nem képes elvezetni a vizet. Öntözéskor ügyeljünk rá, hogy a leveleket ne érje víz, mivel hajlamos a gombás megbetegedésekre. A levéltetvek, valamint a csigák és meztelencsigák időnként károsíthatják. Átültetéskor vegyük figyelembe, hogy karógyökere viszonylag mélyre hatol.

Szaporítása


Magvetéssel, illetve a sarjnövények leválasztásával.

Megosztás a Facebook-on
Portulacaceae (porcsinfélék) > változékony dohánygyökér
2
Változékony Dohánygyökér
Lewisia cotyledon
Változékony Dohánygyökér (Lewisia cotyledon)

Színváltozatok

A rózsaszín különböző árnyalatai, barack, fehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A