Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kertünk színei - Virágok lilában

A lila különleges szín, mely mindig inspirálttá tesz és személyiségünk különleges, egyedi voltát hangsúlyozza. Segítségével könnyebben láthatunk rá az életünk elvontabb dimenzióira és olyan igazságokra jöhetünk rá, melyek segítségével jobbá, tartalmasabbá tehetjük a mindennapjainkat. Mivel a színek nagy hatást gyakorolnak ránk, a kertünk, s a virágaink színei is befolyásolják a hangulatunkat, azt a képzeletbeli ösvényt, melyen éppen járunk. Néha talán észre sem vesszük, mégis ösztönösen ragaszkodunk színekhez vagy színkombinációkhoz, amikor a balkon vagy a kert növényeit válogatjuk össze. Talán azt hihetnénk, számtalan lila virág közül válogathatunk, azonban, ha jobban megfigyeljük ez a szín nem túl gyakori, s nagyobb mennyiségben nem is tanácsos ültetni, kivéve talán a világosabb árnyalatokat. Kisebb foltokban azonban kétségtelenül nagyon varázslatosan hat, különösen rózsaszínnel, bíborral vagy hűvös ezüstös-szürke levelekkel keveredve.
Míg egyes virágoknak nincs is lila változatuk, mások dúskálnak e gyönyörű színárnyalatban, sőt azt is mondhatnánk, talán épp e szín emeli ki legjobban a szépségüket, igazi karakterüket. A zsályák és a levendulák lila színfoltjai meghatározó szereplői a nyári kerteknek, s jó kísérői lehetnek rózsaszínű rózsáknak, floxoknak vagy madármályváknak. Különös, hogy a verbénák szintén tobzódnak e színárnyalatban, akár a kerti, akár az ernyős verbénára gondolunk, de említhetjük a lila verbéna halványabb árnyalatú virágait is.
A harangvirágok kékeslila virágai szintén üde színfoltjai a virágágyásoknak, ahogyan a klematiszok és a golgotavirág is elragadó ebben a színben. Az általában piros vagy magenta színű méhbalzsam is szépen mutat halványlilában, s jól illik díszcsorbák vagy bíborszínű réti füzények közelében. A pillangócsalogató nyári orgona lilavirágú bokra szintén jó példája a lila szín harmonikus hatásának, mely napfényes nyári napokon mutatja legszebb árnyalatait.
A lila szín mindenképpen művészi, kreatív oldalunkat hangsúlyozza, mely egyben utat nyit a mélyebb megértéshez, az együttérzéshez is, így a meleg, harsányabb színek mellett időnként igényünk lehet e szín áldásos hatásaira is. Fontos azonban, hogy mértékkel kombináljuk, és olyan színösszeállításokat hozzunk létre a segítségével, melyekben a rokonszínek, vagy a megnyugtató zöld és a semleges szürke árnyalatok dominálnak, így biztosítva a színek harmóniáját.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A