Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kúszó Mahónia

(Mahonia repens)

A mahónia az egyik legstrapabíróbb cserje, melynek ugyanakkor díszértéke sem vitatható. Hazánkban leginkább a közönséges mahónia közepes termetű bokraival találkozhatunk, de emellett még több értékes faj található ebben a különös nemzetségben, melyet egyes botanikusok ma a borbolyák (Berberis spp.) közé sorolnak. Ilyen többek között az észak-amerikai kontinens nyugati részeiről származó kúszó mahónia is, mely föld alatti, terjedő gyöktörzse segítségével teríti be a talajt. Ez az alapvetően árnyéktűrő, örökzöld félcserje mindössze 30cm magasra nő, ezért ideális talajtakaró szerepet tölthet be, például lombhullató fák alatti szűrt fényben. Örökzöld levélzetét páratlanul szárnyasan összetett levelek alkotják, melyben a levélkék magyalszerűen cakkozottak. Illatos, sárga virágfürtjei a tavasz folyamán, március-áprilisban nyílnak, melyet követően hamvas bevonatú, kékesfekete terméseket fejleszt, melyek ehetőek, sőt C-vitaminban kifejezetten gazdagok. Bár a kúszó mahónia képes az önmegtermékenyítésre, igazán dús termésre elsősorban akkor számíthatunk, ha több, eltérő genetikai állománnyal rendelkező egyedet ültetünk. Mutatós termései mellett őszi-téli, bronzos vagy vöröses levélelszíneződésével is díszít. Sziklakertbe vagy rézsűre is ideális választás.
A kertészetekben időnként M. aquifolium var. repens és Berberis repens neveken is forgalmazzák.

Gondozása


A kúszó mahónia legszebben félárnyékos helyen fejlődik, de folyamatos vízellátás mellett a napos fekvést is elviseli. Mélyárnyékban is életképes, de ilyen körülmények között gyakorta nem virágzik, s így terméseket sem érlel. Kedveli a jó vízelvezető képességű, tápanyagdús, savas talajt, túlzottan lúgos talajban levelei megsárgulnak. Az idősebb egyedek viszonylag jól átvészelik a szárazabb időszakokat is, de érdemes rendszeresen öntözni, különösen kánikula idején. A kúszó mahónia hazánkban teljesen télálló, de szélnek kitett helyen levélkéi megéghetnek, sérülhetnek, ezért lehetőleg ültessük védett fekvésbe. Levélfoltosodás, lisztharmat és levélrozsda előfordulhat, de időnként megtámadhatják a levéltetvek és a pajzstetvek is.

Szaporítása


Dugványozással, valamint magvetéssel. A kúszó mahónia könnyen kereszteződik más fajokkal (pl. közönséges mahóniával), ezért a magoncok gyakran hibridek.

Megosztás a Facebook-on
Berberidaceae (borbolyafélék) > kúszó mahónia
2
Kúszó Mahónia
Mahonia repens

Színváltozatok

Virágai sárgák, termései hamvaskékek


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A