Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Léggömbvirág

(Platycodon grandiflorus)

A harangvirágfélék családjába tartozó, elegáns megjelenésű, bokros habitusú lágyszárú évelő, amely nyáron díszít viszonylag nagyméretű (5-8 cm-es) virágaival. Őshazája Kelet-Ázsia, nevét pedig különleges, kis léggömbökre emlékeztető bimbóiról kapta. Mindenképpen kecses jelenség, s tartós nyári virágzása még értékesebbé teszi. Levelei kissé kékeszöldek, lándzsa-alakúak. Magassága 40-70 cm, virágait pedig júniustól augusztusig folyamatosan hozza, szárait azonban érdemes karóval megtámasztanunk, hogy ne törjenek le, illetve ne dőljenek el a virágok súlyától. Léteznek törpe növekedésű fajtái is, melyek balkonládában is remekül mutatnak.

Gondozása


Jó minőségű kerti talajt kíván, ezért az agyagos talajt érdemes homokkal fellazítanunk ültetés előtt. Sok napfényt, állandóan nyirkos talajt igényel és a júniusi trágyázást is minden bizonnyal meghálálja. Akkor fejlődik a legszebben, ha nem bolygatjuk, és sokáig ugyanazon az élőhelyen maradhat. Ha rendszeresen eltávolítjuk az elvirágzott virágokat, meghosszabbíthatjuk a virágzását.

Szaporítása


Mivel a tőosztást nehezen viseli, ezért inkább magról vagy dugványozással érdemes szaporítani. Magjai általában gyorsan és jól csíráznak, márciusban, áprilisban érdemes elvetnünk 20℃ körüli hőmérsékleten. Az előnevelt palántákat pedig május közepétől kell kiültetnünk szabadföldbe.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

A A