Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Bögrevirág

(Campanula medium)

Egyike a leggyakrabban ültetett harangvirág fajoknak, amelyet már a viktoriánus korban is a hálával és a bizalommal társítottak. Ez a teljesen fagytűrő dísznövény kétnyári, első évben csak földre terülő tőlevélrózsája fejlődik ki, virágzása a rákövetkező évre esik. Késő tavaszi, kora nyári virágzása alatt hosszú szárain nagy mennyiségben hozza csupor alakú virágait, melyek a lila, a rózsaszín és fehér minden árnyalatában kaphatóak. Végükön finoman visszahajló virágai legtöbbször egyszerűek, de nem ritkák a duplavirágú változatok sem. A növény alsó levelei oválisak és viszonylag nagyméretűek, míg a felső levelek lándzsa alakúak és fogazottak. Virágai rendkívül hosszantartóak, ezért vágott virágnak is ideális. Magassága kb. 60-90cm.

Gondozása


Napos, félárnyékos helyet és jó vízáteresztő képességű, semleges vagy lúgos kémhatású talajt igényel. Vízigénye közepes, földjét lehetőleg tartsuk folyamatosan kissé nyirkosan. Érdemes kikarózni, mivel nagyobb esőben vagy szélben könnyen kidőlhetnek szárai. Időnként problémát okozhatnak a csigák, a meztelencsigák, a levéltetvek és a takácsatkák, de hajlamos a lisztharmatra is.

Szaporítása


Magvetéssel tavasszal, úgy, hogy a magokat kb. 1 hónapra hűtőbe raktuk előtte, mivel a hidegkezelés szükséges a csírázáshoz.

Megosztás a Facebook-on
A A