Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Húsos Aranyvirág

(Ismelia carinata)

Az Ismelia nemzetség egy Északnyugat-Afrikából származó nemzetség, melynek valójában csak egy faja ismert, a korábban Chrysanthemum carinatum és Chrysanthemum tricolor neveken is ismert Ismelia carinata, melyet számos névvel illetnek hazánkban: húsos aranyvirág, húsos margaréta, egynyári margaréta. Mint neve is elárulja, a húsos aranyvirág egy egynyári dísznövény, mely azonban egy szezon alatt is eléri az 50-60cm-es magasságot. A húsos aranyvirág igazi ékét az erősen szeldelt levélzet felett nyíló színes fészkes virágzatok jelentik. A viszonylag nagyméretű virágzatok jellemzően 2-3 színből tevődnek össze, s körkörös foltokban elhelyezkedve a piros, a rózsaszín, a sárga és a fehér árnyalatait vonultatják fel. Kontrasztos virágai júliustól szeptemberig folyamatosan nyílnak, s vágott virágnak is alkalmasak.

Gondozása


A húsos aranyvirág napos, félárnyékos fekvést, valamint közepesen tápanyagdús, átlagos, de jó vízáteresztő képességű talajt igényel. A túlzottan meszes talajokat érdemes lehet némi savanyú földdel feljavítani számára. Vízigénye közepes, földjét lehetőleg tartsuk folyamatosan enyhén nyirkosan, ugyanakkor a rövidebb száraz időszakokat is átvészeli. Betegségek és kártevők viszonylag ritkán károsítják.

Szaporítása


Származásánál fogva szabadföldbe csak a tavaszi fagyok elmúltával, májusban vethetjük, melegágyba azonban már márciustól vethetjük.

Megosztás a Facebook-on
Asteraceae (őszirózsafélék) > húsos aranyvirág
2
Húsos Aranyvirág

Színváltozatok

Piros, narancssárga, rózsaszín, fehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A