Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kerti Szegfű

(Dianthus caryophyllus)

Illatos virágaiért évezredek óta termesztett szegfű faj, mely az idők folyamán számos szimbolikus jelentéssel is bírt. A kerti szegfű egy rövid életű lágyszárú évelő, melynek számtalan nemesített változata létezik, így megjelenésében igen változatos dísznövény. A nyár közepétől magasba nyúló, gracilis szárakon nyíló virágai eredetileg élénk rózsaszínek, de a nemesítők fáradhatatlan munkájának köszönhetően mára már léteznek piros, fehér, sárga, lazacsárga, sőt zöld, teltvirágú és cirmos változatok is. Virágai vonzzák a pillangókat, s vágott virágnak is kiválóak. Fél örökzöld, fűszerű, lándzsás levélzete a változatok többsége esetén szürkés- vagy kékeszöld. Magassága fajtától függően kb. 20-80cm. Kedvelt változatai között megemlíthető a 'Chabaud', a 'Grenadin', valamint a törpe növekedésű 'Lillipot' sorozat.

Gondozása


Viszonylag könnyen dísznövény, mely napos fekvést, valamint jó vízáteresztő képességű, semleges vagy lúgos kémhatású talajt igényel. Földjét tartsuk folyamatosan kissé nyirkosan, de óvakodjunk a túlöntözéstől, mert pangó vízben gyökérzete könnyen rothadásnak indul. Komolyabb betegsége vagy kártevője nincs, de időnként megtámadhatja a lisztharmat.

Szaporítása


Magvetéssel február-márciusban. A magok 15°C-on kb. 2-3 hét alatt csíráznak. Nem virágzó szárak dugványozásával is szaporíthatjuk a kora nyár folyamán. A palántákat csak a fagyok elmúltával ültessük ki.

Megosztás a Facebook-on
A A