Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Arab Jázmin

(Jasminum sambac)

Dél- és Délkelet-Ázsia szubtrópusi vidékein őshonos örökzöld, illatos cserje, mely szinte egész Ázsiában igen nagy megbecsülésnek örvend. Az angol nyelvterületen meghonosodott "arab jázmin" elnevezés kissé félrevezető és valójában onnan ered, hogy Európába már a perzsa kertekből arab közvetítéssel került, s egy korabeli skót botanikus, aki először dokumentálta a növényt onnan származónak vélte. Ez az édes illatú, fehér virágú díszcserje 1934 óta a Fülöp-szigetek nemzeti virága, ugyanakkor Indonézia három nemzeti virágának egyike is. Ázsia szerte nagyon sok tradíció kötődik hozzá, így például az indonéz hagyományok szent növényként tekintenek rá, amely hitük szerint a tisztaságot, a méltóságot és az őszinteséget szimbolizálja. A virág bimbóiból készített füzérek sok helyen pl. Jáva szigetén az esküvői ceremóniák alkalmából a menyasszonyok hajának díszéül szolgálnak, de érdemes megemlíteni azt is, hogy a hagyományos kínai jázmin teát is e virág szirmaiból készítik.
Maga a növény elég változatos formát mutat, hisz alacsonyabb bokros növekedésű fajták épp úgy vannak köztük, mint kúszócserjék, magasságuk pedig ennek megfelelően 50cm - 3m között változik. A fényes ovális alakú levelek csúcsban végződnek és átellenesen állnak. A cserje édes illatú virágai a tél kivételével egész évben virítanak, de a virágok mindig csak késő délután nyílnak ki, reggel pedig újra becsukódnak. Vannak köztük teltvirágú, csakúgy, mint már-már egy miniatűr rózsára emlékeztető fajták is, ám a legillatosabbak az egyszerű változatok. A szirmokból kinyert illóolajat parfümökhöz is felhasználják. Fagyérzékeny cserje lévén hazánkban mindenképpen teleltetést igényel.

Gondozása


Meleg- és fénykedvelő növény, mely napos vagy félárnyékos fekvést igényel. Tápdús, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük. Nyáron a fagyok elmúltával ki lehet tenni napos teraszra vagy balkonra. Rendszeres öntözést igényel, azonban óvakodni kell a túlöntözésétől. Mérsékelt éghajlati övön júniustól augusztusig virágzik. Télen is napos szobában kell tartani, ugyanakkor ebben az időszakban kevesebb vizet igényel.

Szaporítása


Félfás dugvánnyal, zölddugvánnyal vagy bujtással.

Megosztás a Facebook-on
A A