Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Büdös Hunyor

(Helleborus foetidus)

A boglárkafélék családjába tartozó hunyor nemzetség kb. 20-30 fajt foglal magába, melyek közül leginkább a fekete hunyorral (H. niger) és a keleti hunyor hibridekkel (H. x hybridus) lehet találkozni a hazai kertekben. Bár ezek kétségkívül mutatósak és könnyen nevelhetőek, más hunyor fajok is megérdemlik, hogy helyet szorítsunk számukra a kertben. Ilyen az Európában őshonos büdös hunyor is, melynek érdekessége, hogy csészelevekből álló virágai sosem nyílnak ki teljesen. Némileg talán elrettentő nevét egyébként furcsa, egyesek számára kellemetlen illatáról kapta, mely azonban csak a levelek megdörzsölése során válik érezhetővé, máskülönben nem. A büdös hunyor bokros növekedésű, lágy szárú évelő, melynek erősen tagolt, 7-10 karéjú, fogazott szélű levelei egész évben díszítenek, jóllehet hótakaró hiányában az erősebb téli fagyok némileg ronthatják megjelenésüket. A levélzet mellett a magasba törő szárakon kisebb csomókban hozott, bókoló virágok is igen mutatósak, melyek ugyan zöldek, de a peremük egyes változatok esetén bíborral szegélyezettek. A büdös hunyor virágzása az időjárástól függően február és április vége közé esik, ugyanakkor a csészelevelek még viszonylag hosszú időn keresztül megőrzik díszítőértéküket. Végső magassága akár 60-75cm is lehet. Jó, ha tudjuk, hogy a növény minden része mérgező!

Gondozása


Árnyék- és mészkedvelő növény, mely legszebben félárnyékban, üde, humuszban gazdag talajban fejlődik. Vízigénye közepes, a növekedési időszakban lehetőleg tartsuk földjét folyamatosan kissé nyirkosan, de a rövidebb száraz időszakokat is jól átvészeli. A büdös hunyor hazánkban is teljesen télálló, ugyanakkor örökzöld levélzete miatt érdemes a téli hideg szelektől védett helyre ültetni. Tavasszal az erősen sérült, elhalt leveleket távolítsuk el, ezen felül azonban nem igényel különösebb törődést. A jobb növekedés érdekében évente adjunk neki levélkomposztot. Többnyire problémamentes, de időnként károsíthatják a levéltetvek és meztelencsigák, valamint levélfoltosodás is előfordulhat.

Szaporítása


Bár a legtöbb hunyor fajt és fajtát tőosztással szokás szaporítani, a büdös hunyor nem alkalmas erre, így ezt a fajt leginkább csak magvetéssel szaporítják. A magról nevelt példányoknak 2-3 évre van szükségük, hogy először virágozzanak.

Megosztás a Facebook-on
A A