Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Korzikai Hunyor

(Helleborus argutifolius)

Korábban H. lividus subsp. corsicus néven volt ismert ez az örökzöld hunyor faj, mely a természetben kizárólag a Franciaországhoz tartozó Korikán, illetve az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetén őshonos. A legtöbb hunyor fajtól eltérően levelei száron fejlődnek, tőlevelei nincsenek. Három levélkéből álló levelei erősen fogazott szélűek, vaskosak, örökzöldek, egész évben díszítenek. Virágai korán, sok esetben már februárban elkezdenek nyílni, s bár zöld színük és bókoló habitusuk miatt nem kifejezetten látványosak, hosszan megőrzik díszértéküket.
A korzikai hunyor az egyik legtermetesebb hunyor faj, magassága gyakorta meghaladja a 60-70cm-t, időnként pedig elérheti az 1m-t is.

Gondozása


A korzikai hunyor árnyék- és mészkedvelő növény, mely legszebben félárnyékos fekvésben, tápanyagban gazdag, nyirkos, de jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik. Vízigénye közepes, a rövidebb száraz időszakokat könnyedén átvészeli. A korzikai hunyor mediterrán származása miatt kissé fagyérzékeny hazánkban, ezért az ország hidegebb pontjain érdemes védett fekvésbe ültetni. Bár levélzete örökzöld, keményebb fagyok esetén levélzete fagykárt szenvedhet, a sérült leveleket a kora tavasz folyamán távolítsuk el. Mint a hunyorok általában, ez a faj is meghálálja, ha évente adunk neki levélkomposztot. Többnyire probléma mentes növény, de időnként károsíthatják a levéltetvek, a meztelencsigák, továbbá levélfoltosodás is elcsúnyíthatja.

Szaporítása


A legtöbb hunyor fajjal ellentétben tőosztással nem szaporítható. A magról nevelt egyedeknek legalább 2-3 évre van szükségük, míg elérik a virágzó kort.

Megosztás a Facebook-on
A A